Blije-bijen-boom
500e boom van dit plantseizoen:
De natuur is lang niet altijd zacht, schattig en pluizig. Het heeft zo z’n zoete kanten, maar ook z’n stekelige aspecten. Onze boomplanters plantten op het Messchaertplein de Crataegus monogyna ‘Stricta’ aan; de eenstijlige meidoorn. We stellen hem graag nader aan u voor in al zijn schoonheid, lieflijkheid en stekeligheid!
Wie zoemend en zoekend naar stuifmeel door het leven gaat, heeft het in de eerste maanden van het jaar niet gemakkelijk. De vroege vogels onder de insecten, vinden hun lekkers onder andere bij bloeiende bloembollen (zorgt u in de tuin vooral voor biologisch gekweekte exemplaren?!). In april en mei wordt de keuze iets groter. Gelukkig maar, want de bijen- en hommelgezinnen nemen gezinsuitbreiding heel serieus. Vroegbloeiende bomen en struiken, zoals onze meidoorn, vormen dan een broodnodig feestbuffet.
Natuurlijk prikkeldraad
In de tijd dat prikkeldraad nog niet bestond, was het gebruikelijk dat boeren grote heggen met onder andere meidoorn rond hun erven en weilanden hadden. Enerzijds om hun vee binnen te houden, anderzijds om ongewenste dieren buiten te houden. Een goede klus voor de meidoorn, want zijn doorns nodigen niet bepaald uit om er doorheen te banjeren! Tegenwoordig stimuleren natuurorganisaties en de overheid landeigenaren om deze hagen terug te brengen in het landschap. Ze hebben namelijk grote ecologische waarde. Ook bij u in de tuin een waardevol alternatief voor een saaie schutting!
Grieks gokken
De Latijnse naam van onze meidoorn luidt Crataegus monogyna ‘Stricta’. Crataegus komt wellicht van het Griekse kratos en akis, wat sterk en scherp betekent. Maar we vinden ook een verwijzing naar de Griekse woorden krata (kop) en aix (geit). Dat klinkt ook best geloofwaardig, want meidoornhout is erg taai en hard. ‘Stricta’ komt van striktus en betekent stijf. Deze cultivar is dan ook een compacte, smalle variant van de gewone meidoorn.
Eierstok?
Wie zijn overvloed aan besjes ziet, wil wel geloven dat onze meidoorn een vruchtbare boom is. Maar om nou te zeggen dat hij eierstokken heeft? Toch betekent monogyna ‘één eierstok’. De eierstok in kwestie verwijst naar de stamper (net als de Nederlandse toevoeging ‘eenstijlig’) die, in tegenstelling tot de tweestijlige meidoorn, in z’n eentje staat.
Griezelboom
De meidoorn kan een ware trekpleister voor de spinselmot zijn. Dit rupsje pakt rond april hele struiken in met een dikke laag spinrag. Het resultaat past perfect in de tuin van een gemiddeld spookhuis. Jammer dat Halloween maar zelden in april gevierd wordt. De gemeente krijgt regelmatig meldingen van bewoners die denken dat de planten ingepakt zijn door de eikenprocessierups. Maar, geen zorgen! De spinselmotrups is opvallend productief, maar volstrekt ongevaarlijk voor mensen én planten. En een volledig ingepakte plant loopt later in het seizoen gewoon weer uit.
Vrolijke vogels
Behalve blije bijen en raggende rupsen heeft de meidoorn ook nog vrolijke vogels in de aanbieding. Het natuurlijke prikkeldraad biedt bescherming aan menig vogelnest en in het najaar biedt de plant een rijkdom aan besjes. Dat is fijn voor de vogels, maar ook voor ons als natuurliefhebbers is het gezellig: dat vrolijke contrast in meidoornstruiken en –bomen in de donkere dagen!
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.