Knuffel eens de valse christusdoorn
Hij klinkt niet heel aaibaar; de geelbladige valse christusdoorn. Maar voor de bomenknuffelaars onder ons, valt er risicoloos te knuffelen in de Boerhaavestraat in de Westwijk. Daar staat boom nummer 1300 van dit plantseizoen met zijn voetjes in de aarde: de Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’.
De boom is een fraaie, geelbladige variant en heeft een mooie transparante kroon. De bloemen zijn onopvallend, maar de bijen weten ze wel te vinden. In het najaar krijgt de boom grote peulen. De zaden in de peulen bevatten een honingachtige substantie. In Amerika wordt de boom dan ook Honey locust genoemd. De zaden werden daar vroeger door de inheemse bevolking zowel rauw als gekookt gegeten.
Klimaat
Onze groenmedewerkers kijken bij het uitkiezen van nieuwe bomen naar heel veel verschillende aspecten: is de nieuwe aanwinst fraai? Heeft hij onze zoemende vriendjes wat te bieden? Maar natuurlijk ook: verwachten we dat hij het hier een beetje naar zijn zin gaat hebben? En met het veranderende klimaat komen we dan soms bij andere bomen terecht dan enkele decennia geleden. Bij de valse christusdoorn bijvoorbeeld! Deze heeft graag een vochtige grond, maar verdraagt ook hitte en droogte en schrikt niet van een beetje strooizout.
Echt of vals
De valse christusdoorn die we aangeplant hebben, komt uit Noord-Amerika. Zijn Nederlandse naam verwijst naar een plant iets dichter bij huis: de echte christusdoorn (Paliurus spina-christi). Dit struikje groeit in het Middellandse Zeegebied en heeft net zo een stekelig karakter als veel van zijn valse familieleden. Van dit struikje wordt gezegd dat het mogelijk de heester is geweest waarvan de takken de doornenkroon van Jezus Christus vormden. Al is de Gleditsia triacanthos geen familie van dit mediterrane struikje, wie een stekelig exemplaar treft, kan zich goed voorstellen hoe hij aan zijn Nederlandse naam komt.
Tuindirecteur
Het Latijnse geslacht van deze boom is de Gleditsia. Net als de Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) is hij vernoemd naar een persoon. Dit keer geen koningskind, maar de Duitse arts en botanicus Johann Gottlieb Gleditsch. Hij was in de 18e eeuw de directeur van de Botanischer Garten Berlin en heeft veel onderzoek gedaan naar de voortplanting van planten.
Prikkelbare familie
De valse christusdoorn, kan een angstaanjagend boompje zijn: grote harde doorns aan de takken of zelfs recht uit de stam. En daar waar een ongeluk nooit alleen komt, zitten die vlijmscherpe tandenstokers steeds met zijn drieën bij elkaar. ‘Triacanthos’ betekent dan ook driedelige doorn. Dat klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar gelukkig voor ons is onze ‘Sunburst’ nou net een doornloze variant. Dus bomenknuffelaars kunnen met een gerust hart dichterbij komen!
Zonnetje
Wie hem in het voorjaar uit ziet lopen, hoeft geen uitleg over zijn laatste naam: ‘Sunburst’. Het zonnetje breekt straks vanzelf door aan de Boerhaavestraat in de Westwijk of aan het Kruidenpad in Holy waar we hem ook geplant hebben. Het feest begint in april met stralend heldergeel uitlopend blad. In de zomer verkleurt het naar fris geelgroen om in het najaar uw humeur op te beuren met goudgele herfsttinten. Het hele groeiseizoen door dus het zonnetje in huis. Of buitenshuis eigenlijk…
Verder lezen over andere bomen in onze stad? Kijk eens op vlaardingen.nl/bomen.