Cora Laan

Dr. Cora Laan (1968) is sinds 2008 docent geschiedenis op het Groen van Prinstererlyceum (Lentiz Onderwijsgroep) in Vlaardingen. In 2003 promoveerde zij aan de Erasmus Universiteit op het proefschrift: ‘Drank & Drinkgerei, een archeologisch en cultuurhistorisch onderzoek naar de alledaagse drinkcultuur van de 18de-eeuwse Hollanders’. Centrale rol in dit onderzoek speelde de Vlaardingse Herberg De Visscher, die zich tussen 1742 en 1805 op de hoek van de Markt en de Smalle Havenstraat bevond. Van deze herberg zijn zowel een beerput als een boedelinventaris teruggevonden. Deze zeldzame combinatie bood Cora de gelegenheid om archeologisch en historisch onderzoek met elkaar te combineren.

Cora LaanCora Laan woont sinds 1994 in Vlaardingen. Via de Zuidbuurt en de Moerman-boerderij is zij uiteindelijk in de Oostwijk neergestreken: “Vlaardingen is voor mij als geschiedenisleraar een historische hemel. Van alle tijden is er informatie in de bodem, het museum of het archief te vinden. Van de prehistorische Vlaardingencultuur tot en met de moderne wederopbouwtijd draagt Vlaardingen een uniek steentje bij aan de geschiedschrijving van ons land.”

Cora vindt het leuk op zaterdag door het centrum van de stad te wandelen. De Oude Haven, de Markt, de Hoogstraat zijn haar alle 3 even lief. Verder kan ze enorm genieten van de bedrijvigheid op het Veerplein als er markt is: “Ik kom altijd wel iemand tegen om een gezellig praatje mee te maken.”

Ook brengt ze graag een bezoek aan Museum Vlaardingen en natuurlijk het Educatief Archeologisch erf in de Broekpolder. Op Pollux is ze ook regelmatig als toeschouwer te vinden, want daar hockeyen haar twee zonen.

Overige nevenfunctie

• Bestuurslid Kade 40

Toegevoegde waarde

“Het is ondenkbaar om beleid te maken zonder kennis van de geschiedenis. Het zijn tenslotte onze inzichten in historische ontwikkelingen die het mogelijk maken een visie voor de toekomst te ontwikkelen. In de EAV wil ik mijn historische kennis van de stad graag delen met als doel van Vlaardingen een nog fijnere woon- en werkstad te maken, waarin erfgoed, cultuur en onderwijs een belangrijke rol spelen.”