Met inzicht in het verbruik kom je al een heel eind
Arie (76) en Hennie (74) zijn in 1994 komen wonen in Vlaardingen-Ambacht. Na het uitvliegen van hun drie zoons, hebben ze verder geïnvesteerd in het verduurzamen van de woning. Zo zijn er zonnepanelen aangeschaft in 2015 en is het huis grotendeels voorzien van dubbelglas.
Ook is de gevel grondig gereinigd en geïmpregneerd. Alle stappen hebben bijgedragen aan een hoger wooncomfort en lagere lasten. In het begin deed Arie nog veel zelf thuis en na het instappen in de pilot is er meer gericht advies en begeleiding: “Energiebesparing speelde lange tijd geleden ook al een rol en wij hebben stapsgewijs aanpassingen gedaan in de woning. Vanaf het begin meet ik ons verbruik en gaan we bewust om met onze apparaten.” Of de woning geheel van het gas af gaat, is nog de vraag: “We zoeken nu uit wat haalbaar is en hoeveel tijd we daarvoor nodig hebben.”
Bewuste keuzes
Arie heeft zelf de zolder geïsoleerd met glaswol. Later volgden andere aanpassingen en ook kwam er een serre bij. Die wordt op heldere dagen verwarmd door de zon. Het echtpaar heeft al vroeg bewuste keuzes gemaakt als het gaat om energiebesparing. Zo waren zij één van de eersten in de wijk met zonnepanelen waarmee ze ongeveer de helft van hun verbruik produceren. Ook kwam dubbelglas al vroeg onder de aandacht en resten nu nog een paar ramen. Het glas-in-lood wordt gekoesterd en daar komt een andere oplossing voor. Arie vertelt: “We ervaren verhoogd rendement en hoewel de eisen vroeger anders waren dan nu, wonen we comfortabel. Ik dacht dat alles goed geïsoleerd was, maar dankzij de blowerdoortest kregen we een heel ander inzicht. De zolder is nagekeken en toen bleek dat de lucht meer dan tien keer wordt ververst in een uur tijd. Dat klinkt gezond, maar betekent vooral veel tocht en warmteverlies.”
Meten is weten
Na de test is de zolder voorzien van onder meer tape, folie en timmerplaat. Zelfs een aantal reparaties werden gedaan voor het dichten van gaten en kieren. Opnieuw denkt Arie er alles aan te hebben gedaan om het tochten te minderen: “Maar alleen een nieuwe test geeft het echte antwoord. We wachten het seizoen af en kunnen alles terugzien in het verbruik.” Beneden is ook alles nagekeken en daar zijn de nodige aanpassingen gedaan of staan op de planning. De woning had oorspronkelijk 45 openslaande ramen en deuren, en na het installeren van dubbelglas en het plaatsen van de serre is een grote slag gemaakt in het verduurzamen van de woning. De zonnepanelen zijn inmiddels roerend goed en zijn eventueel verplaatsbaar naar een nieuwe woning. De terugverdientijd van de panelen is oorspronkelijk acht tot tien jaar, maar Arie verwacht dat het de twaalf jaar aantikt. Voor binnen is een CO2 meter aangeschaft, vertelt Hennie: “Hiermee meten we het zuurstofgehalte in de lucht en de aanwezige CO2. Ventileren blijft belangrijk, alleen hoeven de ramen en deuren niet lang open.”
Stap voor stap
Arie en Hennie leven zuinig, maar leveren niet in op wooncomfort. Arie zegt: “We hebben geen thuiswonende kinderen meer en het klimaat speelt ook een grote rol. De echt strenge winters zijn waarschijnlijk voorbij. We letten bij de aanschaf van nieuwe apparaten op het verbruik en doen stapsgewijs aanpassingen in het huis. We hebben eerder een offerte opgevraagd voor een warmtepomp en praten erover met een vriend die er reeds één heeft aangeschaft. Ook denken we na over hoe lang we hier nog wonen. Het is een grote investering en die is op dit moment niet haalbaar. We doen verder onderzoek en laten ons adviseren waar nodig. Zo hebben we altijd onze beslissingen gemaakt en ook nu is er geen haast bij.”
Adviezen van Arie en Hennie
- Vraag offertes op en win advies in voor je een keuze maakt
- Doe niet alles in één keer, maar maak elke keer een bewuste keuze
- Krijg inzicht in je verbruik met handige meters en apps
Pilot ‘Aardgasvrije woningen’
De gemeente Vlaardingen helpt met de pilot ‘Aardgasvrije woningen’ elf woningeigenaren om hun woning aardgasvrij te maken of hier zo goed mogelijk op voor te bereiden. De deelnemende woningen vormen een uitgebalanceerde mix van onder meer woningtype, ligging, WOZ-waarde en grootte. Hiermee vormen ze voor alle inwoners van Vlaardingen een bron van inspiratie om over te stappen op aardgasvrij wonen. Meer lezen? Ga naar vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij.
Arie Kuijvenhoven (76) en Hennie Kuijvenhoven (74)
Gezinssituatie: samenwonend
Adres: Burgemeester Luijerinksingel
Bouwjaar: 1940
Oppervlakte: 180 m2
Inhoud woning: 550 m3
Verbruik: gas 1600 kuub, energie na aftrek eigen productie 1500 kWh
WOZ-waarde: 641.000 euro