Stadsarchief

Het Stadsarchief is een onderzoekscentrum voor overheid, inwoners en geïnteresseerden. Het is dé plek voor lokaal-historisch en genealogisch onderzoek. Naast de Vlaardingse archieven zijn ook die van Maassluis hier te vinden.

 • Collectie stadsarchief

  Het Stadsarchief beheert ruim duizend archieven en vele deelcollecties, zoals boeken, tijdschriften, kranten, briefhoofden, beeld- en audiovisueel materiaal. Het geheel beslaat enkele duizenden strekkende meters. Het oudste archiefstuk dateert van 1276, het nieuwste item is de krant van gisteren.

 • Archiefonderzoek

  Stel: u bent nieuwsgierig naar een bepaald onderwerp uit de Vlaardingse geschiedenis. Voordat u zich gaat verdiepen in relevant archiefmateriaal, is het raadzaam om eerst uit te zoeken of er al iets is gepubliceerd over dit betreffende onderwerp.

 • Voorouders

  Het Stadsarchief beschikt over een grote hoeveelheid toegangen op uiteenlopende bronnen, die onmisbaar zijn voor het doen van primair genealogisch onderzoek, maar ook voor het verder ’aankleden’ van uw genealogie of kwartierstaat.

 • Genealogisch onderzoek uitvoeren

  Bij het Stadsarchief kunt u zelf gratis onderzoek doen, maar u kunt het (tegen betaling) ook door medewerkers van het Stadsarchief uit laten voeren.

 • Huizenonderzoek en bouwtekeningen

  Veel mensen bezoeken het Stadsarchief voor wat in de wandelgangen ‘huizenonderzoek’ wordt genoemd. Men bewoont bijvoorbeeld een eeuwenoud pand aan een straat in de binnenstad van Vlaardingen en treft bij een verbouwing sporen aan uit het verleden.

 • Historisch materiaal aanbieden

  Als het Stadsarchief Vlaardingen alleen gemeentelijke archieven zou bewaren, werd aan onze kinderen en kleinkinderen de geschiedenis van Vlaardingen en Maassluis en omgeving wel heel beperkt voorgespiegeld.

 • Maassluis

  Sinds 1 januari 2004 zijn ook de archieven van de gemeente Maassluis te vinden in het Stadsarchief. Op deze wijze ontwikkelt het Stadsarchief zich tot een Regionaal Historisch Onderzoekscentrum van de twee voormalige vissershavens.

 • Contact Stadsarchief

  U kunt contact opnemen met het Stadsarchief via telefoon of via de online contactformulieren. U kunt ook, op afspraak, langskomen.