Zorg en ondersteuning

U kunt bij de wijkteams Vlaardingen terecht voor alle vragen en ondersteuning over zorg, hulp voor volwassenen en kinderen, werk en geld.

De meeste Vlaardingers redden zich prima en lossen het liefst hun problemen zelf op. Als het nodig is met hulp van familie, vrienden en kennissen. Soms groeit de situatie hen toch boven het hoofd. Door bijvoorbeeld moeilijkheden in hun relatie, gezin of familie. U kunt bij de wijkteams terecht voor alle vragen over hulp voor volwassenen en kinderen, werk en geld.

Heeft u vragen over opvoeden of kost het u moeite om rond te komen van uw inkomen? Kunt u niet langer alles zelf doen of voelt u zich eenzaam? Is er iets in uw buurt waarover u wilt praten? Vaak versterken problemen elkaar en kan er een lastige situatie ontstaan. Een gesprek met een sociale professional van het wijkteam kan dan prettig zijn. Die kent de regels en de mogelijkheden voor u. Veel dingen kunt u – met een beetje hulp – misschien toch zelf oplossen. Als het nodig is, wordt een specialist ingeschakeld. Net als bij de huisarts.

Voor alle vragen over hulp voor volwassenen en kinderen, werk en geld kunt u bij het wijkteam terecht. Het wijkteam werkt in opdracht van de gemeente en is er voor iedereen. Niet alleen voor problemen, maar ook voor ideeën en initiatieven van bewoners. Alles wat besproken wordt, blijft vertrouwelijk.

Waarvoor naar een wijkteam?

De medewerkers van een wijkteam hebben verstand van heel veel verschillende vraagstukken. Denk aan:

 • hulp bij opvoeden op school en thuis
 • gedragsproblemen bij kinderen
 • jeugdhulp
 • hulp bij financiële vragen
 • relatieproblemen
 • juridische hulpverlening
 • rouw en eenzaamheid
 • mantelzorgondersteuning
 • verwijzingen naar specialistische hulp

Ook ondersteunen zij activiteiten voor jong én oud in de buurten.

Wat is een wijkteam?

In een wijkteam werken professionele hulp- en zorgverleners nauw samen met andere professionals in de wijk, zoals huisartsen, jongerenwerkers, Wmo-consulenten, gezinscoaches, seniorenadviseurs en leerkrachten. Ook verenigingen, kerken, moskeeën, opvanglocaties, vrijwilligersorganisaties en tientallen andere maatschappelijke instellingen behoren tot het ondersteuningsnetwerk. Bekijk hieronder ook de video over de Wijkteams Vlaardingen. U kunt deze video ook met ondertiteling en zonder geluid bekijken. Kijk voor meer informatie www.wijkteamsvlaardingen.nl.

Hoe werkt het wijkteam?

Een medewerker van de wijkteams gaat eerst met u in gesprek, veelal bij u thuis. Tijdens dit gesprek bespreekt u samen met het wijkteam waar u behoefte aan hebt, en hoe dit gerealiseerd kan worden. Uitgangspunt is dat één huishouden te maken krijgt met één vast contactpersoon en één plan. Samen met uw contactpersoon maakt u een plan om uw situatie te verbeteren. Daarbij kijkt het wijkteam naar wat u zelf kunt doen, hoe uw omgeving u kan helpen en of u professionele ondersteuning nodig hebt. U stelt samen met het wijkteam doelen en u maakt afspraken over hoe die doelen te bereiken. Die afspraken legt het wijkteam vast in een ondersteuningsplan. Uw gesprekken met het wijkteam zijn vertrouwelijk. Kijk voor meer informatie op www.wijkteamsvlaardingen.nl.

Hoe kom ik in contact met de wijkteams?

De wijkteams zijn bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur via:

Er zijn vier wijkteams in Vlaardingen: Centrum, West, Ambacht en Holy. De medewerkers van de wijkteams vindt u overal in uw buurt. Ze houden inloopspreekuren, zijn aanwezig op scholen, bezoeken de wijken en gaan regelmatig met en zonder de Wijkteambus langs bij verenigingen en buurtcentra. De wijkteams zijn eveneens te vinden bij diverse huisartsenpraktijken. Informeer er naar bij uw huisarts.

Adressen en inloopspreekuren wijkteams

Team Locatie Inloopspreekuren
Wijkteam Centrum

Buurtkamer
Valeriusstraat 28

dinsdag 11.00 - 13.00 uur
donderdag 11.00 - 13.00 uur

Wijkteam West Wijkcentrum West
Professor Teldersstraat 10

woensdag 09.00 – 11.00 uur
vrijdag 13.00 – 15.00 uur

Wijkteam Ambacht (Hoofdlocatie Minters) Burgemeester van Lierplein 51

maandag 9.00 - 12.00
donderdag 17.00 - 19.30 uur (avondspreekuur)

Wijkteam Holy Touch Fit
Hendrik Casimirstraat 151
dinsdag 15.00 – 17.00 uur
vrijdag 11.00 – 13.00 uur

 

Wilt u anonieme hulp: 24 uur per dag bereikbaar?

Wilt u ergens anoniem over praten? Dan kunt u terecht bij Sensoor. De medewerkers van Sensoor luisteren en denken met u mee. Met tijd en aandacht voor uw verhaal. Sensoor is het hele jaar door dag en nacht bereikbaar voor een gesprek van mens tot mens. Bel de telefonische hulplijn: 0900 - 0767 (5 ct. p/m) of bel tegen lokaal tarief, telefoonnummer (010) 4362 323. Meer informatie staat op www.sensoor.nl.

Ik heb zorg en ondersteuning nodig. Wat kan een onafhankelijk cliëntondersteuner voor mij betekenen

Wilt u gebruik maken van zorg of ondersteuning in Vlaardingen? Dan kunt u hiervoor terecht bij de Wijkteams Vlaardingen. Of bij Stroomopwaarts voor vragen over werk en inkomen. Zij kunnen u helpen of wijzen u de juiste weg. Wellicht vindt u het lastig om bij hen hulp te vragen of weet u niet precies welke vragen u moet stellen? Dan kan het prettig zijn als er iemand is die u helpt of advies geeft. U kan hierbij denken aan een familielid, vriend of buurman. Of iemand op school, van de kerk, een buurthuis of een vereniging waar u komt.
 
U kunt ook gebruik maken van een speciaal hiervoor opgeleide onafhankelijke cliëntondersteuner. De cliëntondersteuner geeft u informatie en advies en helpt u zo nodig bij de gesprekken die u voert met instellingen die namens de gemeente zorg of ondersteuning aan u bieden. U kunt daarbij denken aan voorzieningen in (jeugd)zorg, onderwijs, welzijn, wonen of werk en inkomen. De cliëntondersteuner kan u helpen bij het stellen van de juiste hulpvraag en de keuzes die u moet maken. Ook kan de cliëntondersteuner u helpen met de afstemming tussen uw netwerk, mantelzorgers, vrijwilligers en de instellingen die de voorzieningen bieden.

De onafhankelijk cliëntondersteuner is er voor iedereen én is kosteloos. U kunt in contact komen met de onafhankelijk cliëntondersteuner via telefoonnummer (088) 775 2000 of via e-mailadres vlaardingen@meezhn.nl.

Ik wil met (spoed) hulp of ondersteuning buiten kantoortijden. Wie kan ik bellen?

U kunt bij de wijkteams Vlaardingen tijdens kantoortijden terecht voor alle vragen over hulp voor zowel volwassenen als kinderen, werk en geld. Hieronder vindt u alle belangrijke telefoonnummers op een rij rondom zorg en ondersteuning.  Hier vindt u ook telefoonnummers voor acute hulpvragen buiten kantoortijden:

 • Wijkteams Vlaardingen: (010) 473 1033
 • Acute hulpvragen buiten kantooruren: (088) 357 1010
 • Spoedeisende hulp bij levensbedreigende situaties: 112
 • Spoedeisende dienst voor dringende jeugdhulp: (010) 233 0000
 • Veilig Thuis, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling: (0800) 2000
 • Raad voor de Kinderbescherming Rotterdam: (010) 443 1100
 • Kindertelefoon (elke dag van14.00-20.00 uur): (0800) 0432
 • Stroomopwaarts, regionaal participatiebedrijf Maassluis, Vlaardingen en Schiedam: (010) 246 5555

Ik heb een brief ontvangen over een onderzoek naar de tevredenheid van het wijkteam

De gemeente Vlaardingen doet jaarlijks onderzoek naar de tevredenheid van de zorg en ondersteuning die wijkteams bieden aan inwoners. Heeft u gebruik gemaakt van zorg of ondersteuning via de wijkteams, dan kunt u via het Kenniscentrum MVS per brief gevraagd worden om deel te nemen aan dit onderzoek. Met de resultaten wil de gemeente waar nodig de zorg en ondersteuning verbeteren.

Heeft u vragen bij ongerustheid of zorgen over inwoners?

Maakt u zich zorgen om iemand in uw omgeving? Iemand in uw buurt met psychische problemen? Of een oudere buurvrouw die de deur niet meer uitkomt en steeds vaker dingen vergeet? Inwoners uit Vlaardingen kunnen voor zorgen of vragen over (verwarde) personen contact opnemen met de Wijkteams Vlaardingen. Mocht er sprake zijn van overlast, een dreiging of gevaarlijke situatie, neem dan contact op met de politie of bel 112. De politie zorgt indien nodig voor afstemming met betrokken organisaties en instanties voor zorg en hulp.

Wat doet de gemeente aan verwaarloosde / verwarde personen?

De gemeente Vlaardingen heeft actief overleg met de politie, de wijkteams Vlaardingen, woningcorporaties en zorginstellingen, waarin in een lokaal overleg afstemming plaatsvind over de veiligheid en zorg van de betrokkenen. De Wijkteams Vlaardingen gaan op basis van afgegeven signalen door bijvoorbeeld een wijkagent, woningcorporatie of buurtbewoners proberen in contact te komen met deze mensen om hen naar de zorg en ondersteuning toe te leiden die ze nodig hebben.

Vlaardingen Veerkracht

Ken je Vlaardingen Veerkracht al? In Vlaardingen zijn diverse initiatieven tegen eenzaamheid en het zilverkleurige polsbandje is een hulpmiddel om contact met andere Vlaardingers te zoeken.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op: www.wijkteamsvlaardingen.nl

Uitgelicht