Vrij reizen voor AOW-gerechtigden gestopt

Ouderen met een kleine portemonnee konden in Vlaardingen tot 1 december gebruik maken van Vrij Reizen met het openbaar vervoer. De proef van een jaar is afgelopen en krijgt geen vervolg. Het college van B&W heeft hiertoe besloten, omdat de kosten voor het Vrij Reizen te hoog waren voor het aantal mensen dat er gebruik van maakt.

Vanaf 1 december 2019 stopt het vrij reizen. De proef is op verzoek van de gemeenteraad vorig jaar in december 2018 gestart. Met als doel om bij ouderen met een kleine portemonnee de financiële drempel weg te nemen om familie en kennissen te bezoeken of een uitje te maken. Het gaat om ongeveer 2500 AOW-gerechtigden met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm. Het afgelopen jaar hebben ongeveer 1100 ouderen gebruik gemaakt van de proef Vrij reizen met het openbaar vervoer in Vlaardingen.

Wethouder Bart de Leede: “In de resultaten van de proef zien we dat een aantal ouderen er meer op uit is gegaan. Maar het effect op het daadwerkelijk terugdringen van eenzaamheid onder ouderen is beperkt en de kosten van vrij reizen zijn relatief hoog. We kunnen het geld maar één keer uitgeven en hebben hiervoor voor komend jaar helaas niet voldoende ruimte in de begroting. Voor ouderen die het Vrij reizen straks gaan missen, hopen we dat ze gebruik gaan maken van alternatieven”. Zo kunnen bewoners gebruik maken van de Argos Mobiel die mensen tegen een kleine vergoeding binnen Vlaardingen vervoert.