Vrij reizen voor AOW-gerechtigden

Vindt u het fijn om er op uit te gaan met het openbaar vervoer? Gemeente Vlaardingen vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen, ook ouderen met een kleine portemonnee. Daarom biedt de gemeente Vlaardingen, in samenwerking met de RET, het volgende aan: Vrij reizen voor AOW-gerechtigden met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm van 1 december 2018 tot en met 30 november 2019.

Wat verandert er?

Vanaf 1 december 2019 stopt het Vrij reizen.

Wat betekent dat?

U heeft tot en met 30 november 2019 recht op 'Vrij Reizen' als het gezamenlijke controleerbare netto-maandinkomen niet hoger is dan:

• € 1.725,- samenwonend/gehuwd
  • € 1.525,- eenoudergezin (u telt uw inkomen op bij uw kind. Studiefinanciering telt niet mee als inkomen)
  • € 1.250,- alleenstaand

Voorwaarden

Bent u 66 jaar of ouder? Als u 66 jaar wordt in de periode van 1 december 2018 tot en met 30 november 2019, kunt u ‘vrij reizen’ aanvragen vanaf de dag dat u 66 jaar bent. De looptijd is dan ook tot en met 30 november 2019. En woont u in Vlaardingen?

• U kunt dan gratis met de metro, tram en bus van de RET. De uitzondering hierop is Metrolijn E op het traject Berkel Westpolder - Den Haag Centraal Station, de BOB-bus en de Fast Ferry. Ook het vervoer per trein (NS) behoort niet tot het vrij reizen.
  • Doordeweeks reist u gratis na 9:00 uur. In het weekend en op feestdagen de hele dag. Let op: ook als u gratis reist moet u altijd in- en uitchecken. Zorg dat er altijd geld op uw kaart staat voor als u een keer vóór 9:00 uur of met een andere vervoerder reist. Anders wordt uw kaart geblokkeerd.

Aanmelden?

In november 2018 hebben AOW-gerechtigden (per 1 december 2018) een aanmeldbrief van de gemeente Vlaardingen ontvangen. Mocht u het aanmeldformulier kwijt zijn of heeft u geen brief ontvangen en denk u wel recht te hebben op het product ‘Vrij Reizen’? Neem dan contact op met de gemeente Vlaardingen via (010) 248 4000 of vul het contactformulier in. Dan nemen wij contact met u op.

Om fraude te voorkomen kunnen wij controles uitvoeren op uw inkomen. Let op: de gemeente vraagt u nooit naar wachtwoorden.

Persoonlijke OV-Chipkaart aanvragen

Om vrij te kunnen reizen heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. De aanschaf van deze kaart (€7,50) is voor eigen rekening. U kunt de kaart aanvragen via www.ov-chipkaart.nl.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de formulieren of heeft u vragen over het proces en/of vragen over uw netto-inkomen? Kom dan tijdens openingstijden gerust langs bij de formulierenbrigade op het Stadskantoor van gemeente Vlaardingen (Westnieuwland 6) voor uitgebreidere hulp.

Meer vragen en antwoorden