Interviews: Nieuw in Vlaardingen

Veel mensen die vluchten voor vervolging, oorlog en terreur zoeken in Europa een veilig heenkomen. Wat doet Vlaardingen rond de huisvesting en integratie van vluchtelingen met een verblijfsvergunning? Hoe pakt de stad dit op? Wie zijn hier allemaal bij betrokken? En wat kunnen bewoners en organisaties doen om ook te helpen bij de integratie van vergunninghouders? In deze serie leest u de verhalen van vergunninghouders, bestuurders, professionals en vrijwilligers. Inspirerende, mooie en schrijnende verhalen. Om zo te laten zien wat er in de stad gebeurt om vergunninghouders op te nemen in de samenleving.

 • Jacky Silos: “Je thuis voelen. Dat doe je in de stad waar je woont” (17 oktober 2018 – slotinterview)

  NIV - Jacky Silos Als wethouder is Jacky Silos verantwoordelijk voor onder meer de integratie en participatie van nieuwkomers. “Verhalen zoals in deze serie dragen bij aan meer begrip en aan een genuanceerder beeld van vergunninghouders. ”Op vrijdag 23 november 2018 opent zij de tentoonstelling Nieuwe Vlaardingers tijdens het Moestuinfestival in de Stadsgehoorzaal. “Een passende afsluiting voor deze interviewserie.”

  Meer informatie

 • Rodaina: “Mijn hoofd loopt soms over. Ik wil geen tijd verliezen” (3 oktober 2018)

  NIV - Portret Rodaina Samen met hun twee kinderen volgt Rodaina in november 2016 haar man die een jaar eerder de oorlog in Syrië ontvlucht. In Vlaardingen bouwt zij haar nieuwe leven op en werkt in januari 2018 mee aan de serie Nieuw in Vlaardingen. Een jaar later vertelt zij hoe het nu met haar gaat. “Ik ben bijna klaar met mijn inburgeringscursus op B1-niveau en ga daarna door met B2. Ik heb lang gezocht naar een goede school en zit bij het Andalus Taleninstituut in Rotterdam nu op mijn plek.”

  Meer informatie

 • Yordanos: “Ik heb mijn thuis, mijn werk en school. Ik heb alles nu” (19 september 2018)

  Nieuw in Vlaardingen_19sep2018_portret Yordanos Yordanos ontvlucht in januari 2016 de burgeroorlog in Soedan en vraagt asiel aan in Nederland. In Vlaardingen bouwt zij haar nieuwe leven op en werkt in 2017 mee aan de serie Nieuw in Vlaardingen. Een jaar later vertelt zij hoe het nu met haar gaat. “Het gaat heel goed. Ik ben de hele week bezig. Met werk, vrijwilligerswerk en op dinsdag- en donderdagmiddag heb ik Nederlandse taalles bij Vluchtelingenwerk. In november ga ik examen doen en krijg ik mijn inburgeringsdiploma. De luisteroefeningen vind ik het leukst.”

  Meer informatie

Meer interviews

Uitgelicht