Buurtpreventie

Wie zelf een bijdrage wil leveren aan de veiligheid in de eigen wijk, kan zich aansluiten bij de buurtpreventie. Buurtpreventie is een samenwerkingsverband tussen gemeente en bewoners en/of ondernemers en andere instanties en loopt in alle wijken. Bewoners kunnen zich als vrijwilliger aanmelden. De deelnemers lopen op willekeurige tijden en tijdstippen door de wijk en geven bijzonderheden door aan de medewerkers van Toezicht en Handhaving.

Een belangrijk uitgangspunt bij buurtpreventie is het vergroten van het veiligheidsgevoel in een wijk. De politie en de medewerkers van Toezicht & Handhaving kunnen dat niet alleen. De bewoners van een wijk spelen hierin een belangrijke rol. Zij zijn als het ware de ogen en oren van de wijk.

Logo van buurtpreventieMet de inzet en de bijdrage van bewoners willen we vijf punten in de wijk versterken. Deze vijf punten zijn:

  1. Het verhogen van het veiligheidsgevoel in de wijk;
  2. De weerbaarheid van de buurtbewoners vergroten;
  3. Het terugdringen van zinloos geweld en vernielingen;
  4. Het bevorderen van sociale samenhang in de wijk;
  5. Het bevorderen van participatie en integratie van buurtbewoners onderling.

Meedoen

Wilt u meedoen? Dan kunt u zich aanmelden door een e-mail aan buurtpreventie@vlaardingen.nl te sturen. Na aanmelding krijgt u voldoende ondersteuning van de gemeente om uw taak goed uit te kunnen voeren. U leert hoe u moet handelen in moeilijke situaties en hoe u het beste kunt optreden. Voorwaarde is wel dat u ouder bent dan 21 jaar. Hoe meer lopers zich aanmelden, hoe minder vaak u hoeft te lopen. Als u vragen heeft, nieuwsgierig of geïnteresseerd bent, neem dan gerust contact op met de coördinator van het project buurtpreventie, buurtpreventie@vlaardingen.nl.

Uitgelicht