Rijbewijs, gezondheidsverklaring

De gezondheidsverklaring is een formulier met vragen over uw gezondheid. U heeft de gezondheidsverklaring nodig als u rij-examen gaat doen en in bepaalde gevallen als u het rijbewijs wilt verlengen. Het CBR beoordeelt de gezondheidsverklaring en toetst of u de lichamelijke en geestelijke geschiktheid bezit voor het besturen van motorrijtuigen van de in de verklaring vermelde categorieën. De gezondheidsverklaring heette eerst Eigen verklaring.

Hoe werkt het

U kunt de gezondheidsverklaring zelf (via DigiD) invullen en betalen op de website van het CBR. U kunt ook een papieren gezondheidsverklaring bij de gemeente ophalen. Maak daarvoor een afspraak.

Let op: De verwerkingstijd is bij een papieren gezondheidsverklaring langer dan dat u online de gezondheidsverklaring invult.

Hoe werkt het?

  • Vul de Gezondheidsverklaring in via Mijn CBR. U logt in met uw DigiD met de extra controle via SMS. Gebruik nooit een DigiD van een ander. De Gezondheidsverklaring betaalt u via iDeal. Heeft u nog geen DigiD met sms-controle? Vraag die dan eerst aan op www.digid.nl. U kunt ook de Gezondheidsverklaring op papier invullen.
  • Papieren gezondheidsverklaring: U vult de gezondheidsverklaring in en stuurt deze op in bijgevoegde envelop naar het CBR. Indien u gekeurd moet worden ontvangt u van het CBR het standaard keuringsverslag dat door een arts ingevuld moet worden.

De 3 soorten gezondheidsverklaringen

Gezondheidsverklaring 75-
Deze verklaring moet u invullen bij:

  • eerste afgifte van een rijbewijs geldig voor de categorieën A, B en BE. Dit kan zijn na het afleggen van het rijexamen of, indien nodig, bij de aanvraag voor omwisseling van militair of een buitenlands rijbewijs.
  • vernieuwing van een rijbewijs voor personen jonger dan 75 jaar dat is afgegeven met een beperkte geldigheidsduur in verband met een medische indicatie.

De gezondheidsverklaring 75+
Deze verklaring moet u invullen bij:

  • als uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag.
  • als u 75 jaar of ouder bent.

De gezondheidsverklaring C en/of  D (groot rijbewijs)
Deze verklaring moet u invullen bij:

  • de aanvraag van een rijbewijs met de categorieën C en D. Het gaat ook omwisseling van militair of buitenlands rijbewijs voor de categorieën C en D.
  • op deze verklaring staat dat u gekeurd moet worden door een arts van een Arbo-dienst. Dit geldt niet alleen voor beroepschauffeurs maar ook voor alle andere aanvragers van een rijbewijs met één of meerdere van deze categorieën.

Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén Gezondheidsverklaring in te vullen.

Kosten

€ 34,80 zolang de voorraad strekt, daarna € 37,80

Waar kunt u terecht?

Bent u in de gemeente Vlaardingen ingeschreven, dan kunt u op afspraak de gezondheidsverklaring afhalen op het stadskantoor. Als deze niet voorradig zijn, kunt u terecht bij elke andere gemeente.

U kunt de gezondheidsverklaring ook digitaal kopen en invullen op de website van het CBR.

Hoe lang duurt het?

U kunt de gezondheidsverklaring direct meenemen.

Begin op tijd

Het is op dit moment erg druk bij het CBR. Daardoor kan het beoordelen van uw rijgeschiktheid soms helaas langer dan vier maanden duren. We adviseren u daarom zo snel mogelijk de Gezondheidsverklaring op te sturen. Dit geldt zeker als u verwacht dat u nog naar één of meer medisch specialisten moet.