Waarom moet ik een identiteitsbewijs aanvragen voor mijn kind? De identificatieplicht geldt toch alleen voor volwassenen?

Vraag

Waarom moet ik een identiteitsbewijs aanvragen voor mijn kind? De identificatieplicht geldt toch alleen voor volwassenen?

Antwoord

De identificatieplicht geldt voor iedereen van veertien jaar of ouder. Vanaf die leeftijd moet uw kind op verzoek van een bevoegd ambtenaar een identiteitsbewijs kunnen tonen. Documenten waarmee minderjarigen zich kunnen identificeren zijn het paspoort, de Nederlandse identiteitskaart of - indien van toepassing - een reisdocument voor vreemdelingen of een reisdocument voor vluchtelingen.

Als u wilt reizen met een kind, heeft een kind altijd een reisdocument (paspoort of identiteitskaart) nodig.

Identificatieplicht bij medische zorg geldt ook voor 0- tot 14-jarigen

Heeft u voor uw kind medische zorg nodig bij een huisarts of andere zorgverlener. Dan is het belangrijk te weten dat bij medische zorg ook voor kinderen van 0 tot 14 jaar een identificatieplicht geldt. Hierbij gaat het om een eigen paspoort, eigen identificatiekaart.

Hoewel kinderen zich pas vanaf 14 jaar met een geldig identiteitsbewijs moeten kunnen identificeren, geldt er in de zorg geen leeftijdsgrens, deze geldt vanaf de geboorte. Ouders moeten dus voor hun kinderen een geldig identiteitsbewijs hebben als ze naar een dokter of andere zorgverlener gaan.

Gerelateerde producten

Uitgelicht