Luchtruim gebruiken, landen en opstijgen

Voor het landen of opstijgen met bijvoorbeeld een helikopter, heteluchtballon, kabelballon of parachute moet u een ontheffing bij de provincie Zuid-Holland aanvragen en het landen of opstijgen via het formulier melden aan de gemeente.
 

Hoe werkt het

Voor het landen of opstijgen met bijvoorbeeld een helikopter, heteluchtballon, kabelballon of parachute op het grondgebied van de gemeente was in het verleden een ’Verklaring van geen bezwaar’ nodig. Dit is niet meer van toepassing. U moet een ontheffing hebben van de provincie Zuid-Holland en het landen of opstijgen melden aan de gemeente.

Hoe werkt het?

  • Een ontheffing voor Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (TUG) moet u bij de provincie Zuid-Holland aanvragen.
  • Als u in het bezit bent van een ontheffing moet u het landen of opstijgen minimaal 24 uur van te voren bij de gemeente melden. U moet uw melding digitaal bij de gemeente indienen door het meldingsformulier in te vullen. De gemeente brengt vervolgens de brandweer en de politie op de hoogte.
  • Op het gebied van de openbare orde heeft de burgemeester de mogelijkheid het uitvoeren van de gemelde vlucht te verbieden (art 172 en 174 Gemeentewet).

Kosten

Geen

Waar kunt u terecht?

Voor meer informatie over de TUG-ontheffing kunt u contact opnemen met de provincie Zuid-Holland, afdeling Vergunningen, telefoon (070) 441 6611 of via www.zuid-holland.nl.

Voor overige vragen kunt u contact opnemen via telefoon (010) 248 4000 of via www.vlaardingen.nl/contactformulier.

Hoe lang duurt het?

Maximaal 5 werkdagen.

Uitgelicht