Proef 2e uur gratis parkeren in Vlaardingse garages

Het tweede uur parkeren in de openbare garages in het Vlaardingse centrum is vanaf 1 september 2019 gratis. De winkeliers en de gemeente willen graag dat bezoekers zich nog meer welkom voelen in de binnenstad en langer blijven. De proef duurt maximaal een jaar en wordt daarna geëvalueerd.

Ondernemers in de binnenstad gaven al vele jaren aan dat goedkoper parkeren kan helpen om meer bezoekers naar de binnenstad te trekken. Een gunstig parkeertarief straalt meer gastvrijheid uit. Hopelijk verlengt het de verblijfsduur van bezoekers en verhoogt het de omzet in de binnenstad. Wethouder Bart Bikkers onthulde op 31 augustus samen met ondernemers en BKS Parking een flitsend promotiebord bij de garage Liesveld. De gemeente financiert het gratis tweede uur parkeren in de parkeergarages voor het grootste deel, aangevuld door bijdragen van de winkeliers. In de komende tijd sluiten diverse winkeliers en ondernemers op de campagne aan met eigen acties. Wethouder Bart Bikkers hoopt op een succes: “Onze binnenstad heeft enthousiaste ondernemers, die aanloop en omzet verdienen. Als het gratis uur parkeren net een extra zetje geeft om mensen naar de binnenstad te trekken, zou dat mooi zijn.”

Parkeren op z’n kop

Het tweede uur gratis parkeren scheelt maximaal 2,40 euro per bezoek, maar als mensen hier vaker gebruik van maken, gaat het om meer voordeel. Hoewel het te besparen bedrag per bezoek bescheiden is, kan het ook psychologisch werken en is het een aardige geste richting bezoekers. Er zijn drie parkeergarages in de binnenstad: Hoogstraat (423 plaatsen), Liesveld (398 plaatsen) en Stadhuis (148 plaatsen). Meer info: www.bksparking.nl.
Behalve de proef met het tweede uur gratis parkeren in de garages, is er ook een proef op komst in de binnenstad met Shop&Stop-parkeerplaatsen. Op zo’n straatparkeerplek betaal je voor een half uur parkeren een dubbeltje. Dan is parkeren bij een snelle boodschap dus bijna gratis. De twee parkeerproeven samen zetten het parkeren in de binnenstad wel enigszins op z’n kop. Vandaar de slogan: Parkeren op z’n kop!

parkeren

Bezoek de Vlaardingse binnenstad!

Zin in een bezoekje aan de Vlaardingse binnenstad? Wandel eens langs de pittoreske haven, stap binnen bij Museum Vlaardingen, shop in het (historische) stadshart en geniet daarna lekker op een terrasje. U kunt ook naar de film of het theater en met enige regelmaat zijn er evenementen.
Op de hoogte blijven van het aanbod in de Vlaardingse binnenstad? Kijk op www.binnenstadvlaardingen.nl. Binnenstad Vlaardingen is ook te volgen op Facebook.

Ondernemers en BKS enthousiast

Peter Cüppers, voorzitter van Stichting Stadshart Vlaardingen, staat positief tegenover de proef: “Als ondernemers hebben we al vaak aangegeven dat parkeren heel belangrijk is bij het gastvrij onthalen van bezoekers in de binnenstad. Wij zijn heel blij met deze proef. De ondernemers gaan bijdragen op basis van vrijwilligheid. Tot nu toe hebben diverse ondernemers samen met een vastgoedpartij al meer dan € 30.000,- toegezegd. We hopen dat dit bedrag nog omhoog gaat!”
Directeur Myrna van den Oever van BKS vult aan: “Wij willen graag dat onze parkeergarages volop benut worden. Met deze proef hopen we meer mensen naar de Vlaardingse binnenstad te trekken. De financiële compensatie door de gemeente en de ondernemers is voor ons onmisbaar. Zo maken we deze proef samen mogelijk.”

Kosten en evaluatie

De gemeente gaat het verlies aan inkomsten van BKS, de exploitant van de parkeergarages, compenseren. In de gemeentelijke begroting is hier maximaal € 150.000,- voor gereserveerd. De ondernemers in de binnenstad dragen, via de Stichting Stadshart Vlaardingen, ook bij aan de compensatie. De bijdrage van de ondernemers is leidend voor de duur van de proef. Een promotiecampagne en tussentijdse evaluatie en monitoring maken deel uit van de pilot.