Parken en Heemtuin

Vlaardingen heeft mooie parken in de stad: natuurpark Holy aan de Amsterdamlaan, Het Hof-Oranjepark met groen en historie aan de Hoflaan en park ‘t Nieuwelant, een groene buffer tussen de woonwijk Babberspolder-Oost en de autosnelweg A4. Daarnaast is er de Heemtuin, een groene oase in de Westwijk.

Natuurpark Holy

In natuurpark Holy staan 650 verschillende en zeldzame planten waaronder 33 beschermde soorten. Het park is heuvelachtig. Het beschikt over veel verschillende begroeiingen, dit komt door de variatie in droge en natte bodems. In het voorjaar vindt u hier een overweldigende hoeveelheid voorjaarsbloeiers. Van het voorjaar tot het najaar trekt de vlinderwei veel bezoek. De dagpauwoog, kleine vos, witje, bruinzandoogje en de kleine vuurvlinder, zijn slechts enkele van de tientallen soorten die hier hun maaltje zoeken. De wei is gevuld met kleurrijke bloemen. In het park zijn houtrillen (takkenhopen) aangelegd en half ingegraven boomstammen. Hierdoor ontstaat er een gunstige habitat voor flora en fauna. Ook groeien er verschillende paddenstoelen op de boomstammen.

Voor de hondenliefhebbers is in het park een speciale hondenwei. In deze wei mogen de honden heerlijk vrij rondlopen. Buiten de hondenwei is het aanlijnen van uw hond verplicht. Dit om vernieling van de zeldzame planten en bloemen te voorkomen. Net als het aanlijnen is het opruimen van uitwerpselen een verplichting. Zo houden we samen het natuurpark mooi en schoon.

Adres

U vindt het park aan de Amsterdamlaan in Holy.

Bomen en water in 't Hof / Oranjepark - fotografie Ron van Rossum

Stadsboerderij Holywood

In natuurpark Holy vindt u ook Stadsboerderij Holywood. Deze stadsboerderij laat bezoekers nader kennismaken met het leven op een veeboerderij. De stadsboerderij laat kinderen zien waar melk vandaan komt, wat een ei eigenlijk is en dat vlees daadwerkelijk van dieren gemaakt wordt. Dat doet de stichting door mensen op de boerderij te ontvangen en kennis te laten maken met de dieren, maar ook door de producten van de boerderij (vlees, eieren en melk) te verkopen.

varken roosAdres

Boerderijpad 1, 3137 RR Vlaardingen
Telefoon (010) 474 2963

Meer informatie

Website: www.stadsboerderijholywood.nl
Facebook: Stadsboerderij Holywood

Het Hof-Oranjepark

Het Hof is oorspronkelijk de tuin van een vroeg 17e-eeuwse buitenplaats. Het landgoed werd in 1870 een openbaar park en werd in 1938 met het Oranjepark uitgebreid. Beide parken zijn in 2011 grondig gerenoveerd. Het resultaat: een groene oase in het centrum van de stad. Park Het Hof valt op door zijn romantische en historische karakter: kronkelige paden, monumentale bomen, een mooi bloemencarré bij de ingang aan de Hoflaan en de dierenweide.

Het Oranjepark heeft strak gebogen waterpartijen, slingerende verharde paden en ruime gazons. In het Oranjepark ligt het evenemententerrein dat onder andere gebruikt wordt voor het jaarlijks terugkerende Zomerterras. Op het terrein staat ook de skatebaan die in samenspraak met jongeren vormgegeven is. En in het Oranjepark vindt de nog jeugdigere bezoeker een speelplaats. De Hogelaan vormt als oude dijk de ruggengraat in de twee-eenheid van Het Hof en het Oranjepark.

Adres

U vindt de hoofdingang van het park aan de Hoflaan.

Park ‘t Nieuwelant

Park ’t Nieuwelant vormt een groene buffer tussen de woonwijk Babberspolder-Oost en de autosnelweg A4. Het noordelijke deel van het park biedt plek voor sportieve activiteiten. Het zuidelijke deel heeft een meer recreatieve functie. Met hakhout zijn zogeheten takkenrillen gemaakt. Daarmee heeft het gebied nog meer ecologische waarde voor vogels, insecten en kleine grondgebonden zoogdieren.

Adres

U vindt het park achter de Johan de Wittstraat, de Fannius Scholtenstraat, de Speenkruidstraat en de Lobeliastraat.

Heemtuin Westwijk

Wie van oer-Hollandse natuur houdt, is aan het goede adres bij de Heemtuin, een groene oase in de Westwijk. Ondanks dat de Heemtuin maar 1,3 hectare groot is, kunt u hier veel verschillende landschappen bewonderen. Heide, bos, laagveen en duinen, ze zijn typerend voor verschillende gebieden in ons land en ze zijn allemaal aanwezig in de Heemtuin. Het is een ideale plek voor een korte wandeling en om tot rust te komen en u vindt tijdens uw wandeling zo’n 400 soorten inheemse flora.

Openingstijden en adres

De Heemtuin is gratis toegankelijk en het hele jaar open van 9.00 tot 16.00 uur. Doordeweeks is de grote poort open, in het weekend kun je door de kleine deur naast de poort. De Heemtuin is in de Westwijk aan Heemtuinpad 1.

Bruggetje in de Heemtuin Westwijk

Uitgelicht