Gemeente geeft het goede voorbeeld

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Dat is wat de gemeente wil bereiken door zelf actief aan de slag te zijn met energie besparen en het opwekken van duurzame energie. Het voorbeeld waar wij trots op zijn is het vernieuwde stadskantoor.

Met de invoering van Het Nieuwe Werken kan de ambtelijke organisatie volstaan met de helft van de oorspronkelijke kantoorruimte. We zijn erin geslaagd ons elektriciteits- en gasverbruik met driekwart te verminderen.

stadskantoor Vlaardingen

Dit is mede mogelijk doordat ons vernieuwde pand is getransformeerd van een energielabel G naar A++ met een BREEAM-score ‘Very Good’. Energiebesparende maatregelen zijn de verwarming en koeling via een zogenoemd laagtemperatuur klimaatplafond waarbij gebruik gemaakt wordt van Warmte-Koude-Opslag. Daarnaast is het hele pand zeer goed geïsoleerd, heeft het driedubbel glas, een groen dak en wekt het een groot deel van zijn eigen stroom op met 254 zonnepanelen (46,5 Megawatt per jaar).

elektrische scooters

Werkverkeer

Wij stimuleren dat medewerkers zoveel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk komen en vervangen ons wagenpark successievelijk door schone, veelal elektrische, voertuigen. Uitgangspunt is dat bij vervanging gekozen wordt voor een schone variant, tenzij voor het type voertuig nog geen schone variant beschikbaar is of sprake is van een heel ongunstige business case. Inmiddels hebben we 4 personenwagens, 6 voertuigen in de buitendienst en 8 bromfietsen/scooters die elektrisch worden aangedreven.

Inkopen

logo fairtrade gemeenteWij kopen steeds meer duurzaam en volgens de Fair Trade principes in en zijn koploper als het gaat om het duurzaam aanbesteden van Weg- en Waterbouwprojecten. Hierbij waren wij één van de eerste gemeenten in Nederland die de CO2-prestatieladder hanteerde. Wij hebben de afgelopen jaren allerlei maatregelen genomen om onze panden duurzamer te maken. Op dit moment lopen diverse onderzoeken om in kaart te brengen op welke wijze ons vastgoed verder verduurzaamd kan worden.

Onze openbare verlichting beslaat 65% van het totale gemeentelijke energieverbruik. Alle reden dus om onze openbare verlichting de komende jaren te verduurzamen. De LED verlichting wordt ‘s nachts gedimd, zodat er meer energie bespaard wordt. Zodra openbare verlichting is afgeschreven wordt het vervangen door LED. Recent voorbeeld zijn de lantaarnpalen aan de Vulcaanweg, Deltaweg, Maassluissedijk, Westlandseweg en Mr. L.A. Kesperweg. In totaal krijgen 265 lantaarnpalen LED verlichting. Daarmee wordt 85.000 kWh (kilowattuur) per jaar bespaard. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 3.000 kWh, dus dat is een erg grote besparing.

Bewaren