Oudste drempel van Nederland

 Het Vlaardingse stadhuis is een prachtige trouwlocatie. Maar pas op de drempel! Want hier ligt de oudste drempel van Nederland, en dat is er een om voorzichtig overheen te stappen. Onder drempels wonen namelijk huisgeesten. Althans, dat dachten de oude Grieken en Romeinen. Op de drempel stappen of er over struikelen zou daarom ongeluk brengen. Reden genoeg om de bruid voor de veiligheid maar over de drempel te tillen. U kunt in Vlaardingen deze traditie voortzetten door uw partner na de huwelijksvoltrekking over de oudste drempel van Nederland te tillen.

Knielende bruidspaar in de trouwzaal

De Vlaardingse drempel is opgegraven door archeologen op de locatie 'De Vergulde Hand' (nabij station Vlaardingen-West). Zij troffen de drempel aan bij de ingang van een boerderij van circa 300 jaar voor Christus. De ontdekte boerderijen waren zo goed bewaard gebleven dat delen van de vloeren en de indeling van de boerderij nog herkenbaar waren. De boerderij bood onderdak aan mens en dier. Aan de wandjes van de stalboxen was nog precies te zien waar het vee was gestald. Ook de haard is teruggevonden, waardoor de archeologen weten welk deel van het gebouw het woondeel was. In Vlaardingen zijn inmiddels zeer veel resten ontdekt uit de IJzertijd. Hieruit blijkt dat er maar liefst 25 tot 35 mensen per km2 woonden. Dat maakt het tot een van de meest dichtbevolkte gebieden van Nederland in die periode. In Vlaardingen was het blijkbaar altijd al goed wonen.

In het Vlaardingse stadhuis uit 1650 gaan jaarlijks ongeveer 350 bruidsparen de drempel over. Ieder bruidspaar met z'n eigen verhaal, z'n eigen geluk en liefde. Vandaar het vertrouwen dat ook het volgende bruidspaar dat de trouwzaal betreedt, deze drempel - en dat wat daar eventueel onder mocht huizen - zal slechten. Amor omnia vincit - liefde overwint immers alles.

Uitgelicht