Geboorte en kind

 • Geboorteaangifte

  U doet binnen 3 werkdagen geboorteaangifte in de gemeente waarin uw kind is geboren. De gemeente maakt een akte van geboorte en neemt deze op in de registers van de burgerlijke stand. De geboorteakte is bovendien het juridisch bewijs van de geboorte. De aangifte wordt direct verwerkt aan de balie in het stadskantoor (op afspraak).

  Meer informatie

 • Erkenning kind na de geboorte

  Als u niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van uw kind, kunt u het kind erkennen om officieel het vaderschap op u te nemen. Ook een duomoeder kan een kind erkennen. Het is het handigst om dit al voor de geboorte van het kind te doen, maar het kan ook bij de geboorteaangifte of als het kind al geboren is. In Vlaardingen kunt u hiervoor op afspraak terecht op het stadskantoor. Let op: na erkenning heeft u nog niet het ouderlijk gezag over het kind.

  Meer informatie

 • Erkenning kind vóór de geboorte

  Als de ouders van een kind niet getrouwd zijn of geen geregistreerd partnerschap hebben gesloten, kan de vader of de moeder uit wie het kind niet is geboren (duomoeder) het kind erkennen. Dat kan al voordat het kind is geboren (erkenning ongeboren vrucht).

  Meer informatie

 • Naamskeuze kind

  Ouders kunnen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt. Deze keuze geldt voor alle volgende kinderen in het gezin.

  Meer informatie

Uitgelicht