Echtscheiding

U kunt een echtscheiding aanvragen bij de rechter met hulp van een advocaat. Uw advocaat zorgt er voor dat de ontbinding van het huwelijk bij de gemeente ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Pas daarna is de ontbinding van het huwelijk definitief. Als u naar aanleiding van een scheiding uw naamgebruik wilt wijzigen, moet u de wijziging zelf bij de gemeente aanvragen.

Hoe werkt het

Vragen over scheiden?

Bij een scheiding of het beëindigen van een geregistreerd partnerschap moeten partners afspraken maken. Bijvoorbeeld over het verdelen van de bezittingen, alimentatie en pensioen. Gaat u uit elkaar en heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u ook samen afspraken maken over de opvoeding en verzorging van uw kinderen. Informatie en antwoorden op veel gestelde vragen vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden.

Kosten

Aan de inschrijving bij de gemeente zijn geen kosten verbonden. U betaalt wel de kosten van uw advocaat en de griffie van de rechtbank.

Waar kunt u terecht?

Voor meer kunt u contact opnemen met een advocaat. Voor informatie van de gemeente kunt u contact opnemen via telefoonnummer (010) 248 4000. U kunt ook een mail sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier.

Hoe lang duurt het?

De gemeente verwerkt de echtscheiding binnen 5 werkdagen na ontvangst van de melding.