Partnerstad Moravská Třebová

Vlaardingen heeft al sinds 1992 een vriendschapsband met de Tsjechische plaats Moravská Třebová. Dat heeft tot vele mooie ontmoetingen en resultaten geleid. Vlaardingen en Moravská Třebová werken samen en inspireren elkaar hoewel hun geschiedenis sterk verschilt en ze meer dan duizend kilometer uit elkaar liggen.

De Stichting Vrienden van Moravská Trebová en haar Tsjechische evenknie organiseren allerlei activiteiten:  Voetbaltoernooien kregen een internationaal accent, scholieren maakten kennis met de cultuur en gewoonten van anderen, ondernemers kwamen met elkaar in contact, Vlaardingers konden van Tsjechische gerechten genieten en omgekeerd. In Moravská Trebová is een succesvolle bloemenwinkel naar Nederlands model gekomen, door de samenwerking met een collega in Vlaardingen. Ook worden er stroopwafels in Moravská Trebová geproduceerd. En, al is deze opsomming verre van compleet, één element steekt overal met kop en schouders bovenuit: de band tussen beide steden heeft geleid tot vriendschap en tot kennis van en respect voor elkaars cultuur.

Stichting Vrienden van Moravská Trebová

Het stichtingsbestuur van de Stichting Vrienden van Moravská Trebová bestaat uit vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke sectoren. De burgemeester van Vlaardingen is beschermvrouw van de Stichting, die veel van de stedenbandactiviteiten organiseert. Zeker in de eerste jaren heeft Vlaardingen materiële hulp verleend zoals geld voor de restauratie van de kloosterbibliotheek, een ambulance, een brandweerwagen, rolstoelen, een fysioruimte voor ouderen en dergelijke. De laatste jaren ligt het accent meer op uitwisselingen, zowel op het gebied van cultuur als sport.

Als u meer wilt weten over de stedenband of zelf actief wilt zijn, kunt u contact opnemen met de stichting Vrienden van Moravská Trebová.

Kijk voor een goed beeld van de stedenband ook op de facebookpagina of op www.stedenbandvlaardingen.nl.

Uitgelicht