Nieuwe inrichting Krabbeplas en omgeving

Wie heeft er geen zwoele zomerdagen doorgebracht rondom de Krabbeplas? Kinderen spelend in het zand, met de camper op het grasveld, op de fiets langs de waterkant. Een stukje Vlaardingen waar we met z’n allen veel plezier van hebben. En waar we de komende jaren ook nog eens tal van verbeteringen in aan kunnen brengen.

Waarom?

De aanleiding om het gebied beter in te richten is de komst van de nieuwe Blankenburgverbinding. De weg komt langs de Krabbeplas te liggen. Overigens wel grotendeels beneden maaiveld, waardoor het gebied het weidse uitzicht behoudt. Met de komst van de weg heeft het Rijk geld beschikbaar gesteld om te investeren in het gebied waar de weg doorheen komt te liggen. Een deel van dat geld komt ten goede aan de Krabbeplas en het groengebied eromheen.

Van Krabbeplas naar Krabbepark

Vanaf 2016 heeft de gemeente Vlaardingen volop gesprekken gevoerd over de mogelijkheden van het gebied rondom de Krabbeplas. Veel ideeën en feedback van bewoners, ondernemers en professionals zijn meegenomen in het definitieve ontwerp, dat op 5 maart tijdens een informatieavond werd gepresenteerd. Het college van burgemeester en wethouder besluit over het definitieve ontwerp in het voorjaar van 2019. Daarna wordt de technische voorbereiding opgestart zodat we in 2019 daadwerkelijk in het gebied aan de slag kunnen. De aanpak van het gebied zal enkele jaren in beslag nemen.

In de periode 2020 -  2022 wil de gemeente het Krabbepark in fases aanleggen.

Veranderingen plas

Hoe zou dat er dan uit kunnen gaan zien? Stel je voor: brede rietkragen, die het stukje nieuwe snelweg dat straks nog boven het maaiveld uitsteekt, aan het zicht zal onttrekken. Ook fijn voor de sterns als uitvalsbasis in hun zoektocht naar visjes en als schuilplaats voor de grote karakiet. Het riet vormt bovendien een mooi decor door het gebied en voor natuurliefhebbers die over een onverhard pad langs de oever kunnen fietsen en wandelen.

En zwemmen? Kunnen we straks nu eindelijk eens gewoon een zomer zwemmen in de Krabbeplas? De zwemplas wordt verbonden met de nieuwe ‘waterharmonica’ die gezuiverd water vanuit de zoetwaterfabriek in waterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht aanvoert en daardoor zorgt voor voldoende doorspoeling.

Daardoor zal deze plas, in de toekomstige zomers, de functie van zwemplas goed kunnen vervullen. De zoetwaterfabriek en de waterharmonica zijn projecten van het Hoogheemraadschap Midden Delfland.

Veranderingen park

De Krabbeplas ligt in het eeuwenoude polderlandschap dat nog herkenbaar is aan de stroken kavels en het slotenpatroon. Er worden enkele wandelpaden toegevoegd, die de kavelrichting volgen en kleinere wandelrondjes vanuit Westwijk door het park mogelijk maken.

De zwemplas is de kern van het park en dit deel wordt ingericht voor intensief gebruik. Bij het  bestaande strand langs de zwemplas wordt een bomenweide en een evenemententerrein aangelegd. Rondom de kern loopt straks een recreatieve route voor voetgangers, skaters en fietsers; het ‘Rondje Krabbeplas’.. Alle recreatieve routes in de omgeving takken op het Rondje Krabbeplas aan.

De oever van de Poeldijkse Wetering wordt omgevormd naar een natuurvriendelijke oever. Een aantal bosvlakken wordt uitgedund en aan de randen struiken toegevoegd, zodat er meer biodiversiteit ontstaat.

Zo valt er straks nog meer te genieten in de groene rand aan de westkant van onze stad!

Nieuwe Krabbepark in het kort

• Meer kleur, fleur en sfeer:
    • Bloemrijke graslanden en natuurvriendelijke oevers
    • Open en gevarieerd bos met struiken en kruiden
    • Bruggen en bewegwijzering in stoer zwart staal
    • Waterplantenplas en natuurspeelplekken
  • Rondje Krabbeplas:
    • Extra wandelpad van 4 meter breed en 1,5 kilometer lang
    • In vier bochten speciale plekken om te recreëren: vlonder aan het water, speel- en ligheuvel, uitkijkplekken over de plas en een breder strand met mooiere bomen- en ligweide en speelplek
  • Schoner zwemwater door betere zuivering
  • Rietkragen langs de plas om de nieuwe snelweg aan het oog te onttrekken en het landelijke karakter van het gebied te versterken
  • Fietspad van Krabbepark naar Oeverbos met tunnel onder het metrospoor
  • Ook paden voor ruiters en plekken voor vissers
  • Verbeterde evenementenweide voor sport-, spel- en muziekevenementen

Impressiefoto's KrabbeparkImpressiefoto's KrabbeparkImpressiefoto's Krabbepark

Impressiefoto's Krabbepark   Impressiefoto's Krabbepark   Impressiefoto's Krabbepark

Impressiefoto's KrabbeparkImpressiefoto's KrabbeparkImpressiefoto's Krabbepark

Krabbescheer als symbool

Krabbescheer staat symbool voor het nieuwe Krabbepark, een levendig en natuurlijk park rondom een waterplas vol schoon zwemwater. Het symbool komt terug in de wandelpaden, op de infoborden en in de brugleuningen. Krabbescheer is een inmiddels bedreigde vijverplant die vroeger in het gebied voorkwam. Het plantje houdt van schone sloten, biedt een schuilplaats aan amfibieën en vissen en gaat ook de groei van zweefalgen tegen.

Kwaliteitsprogramma Nieuw Waterland

Het gebied rondom de Blankenburgverbinding in Vlaardingen en Rozenburg ondergaat een metamorfose. Aan beide kanten van de rivier komt een ‘Nieuw Waterland’ dat nog beter past bij de steden, het landschap, de historie en vooral ook bij de bezoekers. Zo valt er straks nog meer te genieten van fietsen, wandelen, schoner zwemwater, vissen, evenementen en horeca in een groene omgeving. Nieuw Waterland is de naam van het kwaliteitsprogramma om deze herinrichting mee te realiseren.
De gemeenten Rotterdam en Vlaardingen, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben onder regie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag het kwaliteitsprogramma gemaakt. Ook voor de uitvoering van de plannen hebben deze partijen de handen ineengeslagen. Meer weten? Kijk op www.nieuw-waterland.nl