De Eilanden, fase 1

Aan de Samuel Esmeijerstraat in de Westwijk zijn twee appartementenblokken van Waterweg Wonen gesloopt. Op het ene veld zijn 19 woningen gerealiseerd Bijzonder aan dit project is dat de woningen ontwikkeld, ontworpen en gebouwd zijn in opdracht van de bewoners zelf. Dit noemen we Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).

  • In het tweede veld worden 20 zogenaamde nul-op-de-meter huurwoningen gebouwd in opdracht van Waterweg Wonen.
  • Bij CPO realiseren de nieuwe bewoners met elkaar het ontwerp en regelen ze de bouw van de woningen. Deze vorm van bouwen is voor Vlaardingen vrij nieuw. De kopers hebben samen een vereniging opgericht. Deze vereniging heeft vervolgens een architect en aannemer geselecteerd. Veel onderdelen van de bouw zijn volledig vrij ingevuld, zoals de indeling en de breedte van de woning. Een aantal stedenbouwkundige randvoorwaarden ligt echter vast, bijvoorbeeld de maximale bouwhoogte.
  • De bouw door aannemersbedrijf Van Zanten is begin 2016 van start gegaan en eind 2016 zijn de woningen opgeleverd. De openbare ruimte rond de woningen is eind februari 2017 gereed.
  • Het tweede veld wordt ingevuld met huurwoningen door Waterweg Wonen. Bijzonder is dat het hier om zogenaamde nul-op-de-meter woningen gaat.

Zijaanzicht van nieuwe huizen van De Eilanden.

De Eilanden, eerste fase:

19 woningen in particulier opdrachtgeverschap en 20 nul-op-de-meter huurwoningen.

Uitgelicht