Bouwmaterialen, containers plaatsen

Voor het plaatsen van bouwmaterialen op de openbare weg moet u uiterlijk 5 werkdagen van te voren melding doen bij de gemeente via een digitale meldingsformulier. Bouwmaterialen zijn bijvoorbeeld containers, portacabins en steigers. Als u een melding doet, zorg dan dat u op de hoogte bent van de voorwaarden die gesteld zijn. Het duurt maximaal 3 werkdagen om uw aanvraag te beoordelen. (Precario)kosten zijn € 12,10 per week. Het laten verwijderen van een container in opdracht van de gemeente kost circa 160 euro. Het inrichten van bouwplaatsen kost minimaal: € 212,35 per maand.

Hoe werkt het?

Voor het plaatsen van bouwmaterialen op de openbare weg moet u uiterlijk 5 werkdagen van te voren melding doen bij de gemeente via het digitale formulier: melden plaatsen bouwmaterialen / containers. U kunt met of zonder DigiD digitaal een melding doen. U ontvangt een kopie van uw melding op uw mailadres.

 • Als u het formulier verstuurd, geeft u aan zich aan de voorwaarden voor het plaatsen van voorwerpen in het openbare gebied te houden.
 • Als u het formulier verstuurd heeft, dan hebt u automatisch toestemming voor plaatsing.
 • Als u een melding heeft gedaan, maar u besluit toch geen bouwmaterialen of container te plaatsen, neem dan contact op met de precariocontroleur van de gemeente. Als u dat niet doet, ontvangt u alsnog de rekening.
 • Als u de situatie wilt laten beoordelen kunt u een afspraak maken met een precariocontroleur. Hij komt dan met aanvraagformulieren langs om de situatie te beoordelen.
 • Uw melding wordt beoordeeld op onder andere verkeersveiligheid, parkeerproblematiek en vlotte doorstroming van het voetgangersverkeer.
 • Als bij controle op locatie blijkt dat u zich niet aan de voorwaarden houdt, dan riskeert u een boete van € 230,-. Daarnaast kunnen ook de kosten (circa 160 euro) van het wegslepen van bijvoorbeeld een container aan u worden doorberekend.

Kosten

 • Precariokosten (voor het plaatsen van materialen, containers of steigers van 0 tot 10 vierkante meter:) € 12,10 per week.
 • Voor het verwijderen van een container in opdracht van de gemeente: circa 160 euro.
 • Voor het inrichten van bouwplaatsen van 0 tot 50 vierkante meter: € 212,35 per maand.
  Van 51 tot 100 vierkante meter kost 2 keer zoveel, enzovoort.

U ontvangt na de melding binnen enkele maanden een factuur via de Regionale Belasting Groep (RBG). De RBG heft en int voor de gemeente Vlaardingen onder andere precariobelasting.

Waar kunt u terecht?

Voor meer informatie kunt u een mail sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of contact opnemen via telefoon (010) 248 4000.

Hoe lang duurt het?

Maximaal 3 werkdagen

Uitgelicht