Berenklauwen

Berenklauw is een plant die van nature voorkomt in Nederland en die u overal kunt tegenkomen. Er is een kleine variant die groeit in grasbermen. Deze is nauwelijks schadelijk voor mensen en dieren. Dit is anders met de Reuzenberenklauw.

De sappen en brandharen van deze plant kunnen bij mensen en dieren tot huidirritatie, blaren en zelfs brandwonden leiden. De Reuzenberenklauw is vooral te herkennen aan de witte bloemenschermen met een omvang tot wel 50 centimeter en de grote bladeren. De plant kan wel 3,5 meter hoog worden en bloeit van juni tot ver in de herfst.

Een Reuzenberenklauw zien staan?

De kleine inheemse berenklauw groeit in de grasbermen en wordt door de gemeente niet actief bestreden. De uitheemse Reuzenberenklauw wordt wel door de gemeente bestreden. Ziet u de Reuzenberenklauw in het gemeentelijk groen staan, geeft u dan de groeiplaats door via de Buitenbeterapp of het Buitenlijnformulier. De plant wordt dan verwijderd.

Als u de Reuzenberenklauw in uw eigen tuin heeft staan, moet u deze zeer voorzichtig verwijderen. Het beste is om dit door een hovenier te laten doen. Als u het zelf doet, zorgt u dan voor voldoende bescherming, zodat het sap van de plant niet met uw huid of ogen in aanraking komt.

Uitgelicht