Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben het recht om te stemmen en kunnen zich verkiesbaar stellen. Er zijn verkiezingen voor de leden van de gemeenteraad, Provinciale Staten en waterschappen, de Tweede Kamer en het Europees Parlement, .
Eenmaal in de 4 jaar vinden in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Bij een gemeenteraadsverkiezing kiezen de inwoners de gemeenteraadsleden.
Sinds 1 juli 2015 kunnen kiesgerechtigden een verzoek indienen om een referendum te houden over nieuw aangenomen wetten en verdragen. In een raadgevend referendum kunnen kiezers voor of tegen de wet/het verdrag stemmen. De uitslag van een raadgevend referendum is raadgevend en niet bindend.
De samenstelling van de Nederlandse Tweede Kamer wordt bepaald door rechtstreekse verkiezingen. De verkiezingen vinden in principe elke vier jaar plaats. Op 15 maart 2017 vond de Tweede Kamerverkiezing plaats. Op deze pagina vindt u informatie hierover.
Op woensdag 18 maart 2015 zijn de verkiezingen voor de leden van de Provinciale Staten én de leden van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap van Delfland (Waterschap).
De Europese Parlementsverkiezingen vinden om de vijf jaar plaats, in elk van de 28 EU-lidstaten. Het Europees Parlement vertegenwoordigt de burgers uit de lidstaten op Europees niveau. Het is de enige Europese instelling die rechtstreeks wordt verkozen.
Deel deze pagina op: