Week tegen Eenzaamheid

Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Eenzaamheid komt voor onder alle leeftijden. De gevolgen kunnen groot zijn: van gezondheidsrisico’s tot gevoelens van leegte en ontevredenheid over het leven. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 1 tot en met 8 oktober geven we extra aandacht aan samen tegen eenzaamheid door verbondenheid! Ook in Vlaardingen zijn er verschillende activiteiten. Van mooie ‘kletskopmomenten’, workshops tot aan een wandeling in de Broekpolder. Kom er ook naartoe, alleen, of samen en ontmoet andere Vlaardingers! Heeft u een verbindend idee? Kijk op www.vlaardingen.nl/veerkracht.

  2                              1

Zin in een praatje? Bezoek de Kletskophoek!

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid zijn er op verschillende locaties in Vlaardingen Kletskophoeken. Een hoek waar u terecht kunt voor een klein luchtig of juist diepgaand praatje. Een hoek waarbij u weet dat de anderen ook zin hebben in een praatje. Kom ook langs! Verder kunt u ook de hele week terecht bij het Aanloophuis De Groene Luiken voor een luisterend oor, een praatje of koffie met een krantje. Of kom langs bij KLiK Vrijwilligers Vlaardingen, waar u tijdens openingstijden terecht kunt voor een gratis kop koffie en een taartje.

Klik hier voor het ‘programma Week tegen Eenzaamheid’.

Wandelen in de Broekpolder en ontmoet andere Vlaardingers: 5 oktober

Bent u tussen de 45 en de 60 jaar? En hebt u zin om leuke dingen te ondernemen maar kent u weinig mensen die u kunt vragen om mee te gaan? Met andere woorden: wilt u graag een groter netwerk? Kom dan op zaterdag 5 oktober om 13.00 uur naar het restaurant bij sportcentrum Polderpoort (Watersportweg 11, Vlaardingen). We maken eerst kennis met elkaar onder het genot van een kopje koffie/thee  en gaan daarna wandelen in de Broekpolder. Om 13.30 uur staan er 2 gidsen klaar van de Federatie Broekpolder om ons te begeleiden en veel te vertellen over de natuur en het werk van de Federatie. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is minder geschikt voor mindervaliden. Deelname aan de wandeling is gratis. Meld u aan via: veerkracht@vlaardingen.nl.

Lezing Willy Atema over ‘Eenzaamheid in de kunst’: 7 oktober

Op maandagavond 7 oktober geeft Willy Atema, cultuurhistorica, een lezing over eenzaamheid in de kunst. U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in de medialounge van de bibliotheek. Tijdens haar lezing laat ze zien hoe eenzaamheid en kunst met elkaar verbonden zijn. Kent u het spreekwoord: ‘Je hoofd boven het maaiveld uitsteken’? Dat is wat kunstenaars bij uitstek doen: voor de gangbare mening uitlopen, afwijken van het ‘normale’, een eigen pad volgen, zijn/haar eigen vindingrijkheid een kans geven, taboes doorbreken – zonder er zich voor te schamen. Dat blijkt uit hun leven, en uiteraard ook uit hun werk. En ook het werk komt veelal tot stand in de stilte en beslotenheid van het atelier. Willy neemt u deze avond mee naar het leven en werk van bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Tijdens de presentatie duikt zo af en toe ook een dichter op. Een Vlaardingse Piet Paaltjes of een Vlaardingse Drs. P. Jan van der Waal.

Workshop ‘Hoe krijg ik lef en durf’: 8 oktober

Lef en durf hebben we als mens nodig om ons staande te houden in de maatschappij. Niet iedereen is er mee gezegend. U kunt wel eens jaloers zijn op anderen, die er zo makkelijk mee lijken om te gaan, net alsof het vanzelf gaat. Lef en durf kunt u leren! Door meer vanuit uw gevoel te gaan leven en minder angstig te zijn. Vaak zijn het hele kleine stapjes die u hoeft te zetten. Om wel lef en durf te laten zien. Deze stapjes kunt u leren tijdens deze workshop. U leert hoe u anders kunt reageren op situaties. U leert welke taal u daarbij kunt gebruiken, maar vooral leert u uzelf te gaan leren waarderen, want dan gaan lef en durf als vanzelf. U kunt zich aanmelden via veerkracht@vlaardingen.nl. Mevrouw Witteveen geeft deze workshop op 8 oktober in De Groene Luiken. U bent welkom om 19.00 uur.

Tussen de 12 en 18 jaar? En voel jij je wel eens eenzaam?

Kom erbij, Join us! Join us helpt jongeren die zich vaak alleen voelen met het maken van vrienden! In Vlaardingen, maar ook in de rest van Nederland, wonen veel jongeren die eenzaam zijn. Zo’n acht procent van de Nederlandse jongeren voelt zich alleen. Dat zijn dus drie kinderen per klas! Join us Vlaardingen brengt hier samen met Minters verandering in. Om de week is er op vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur een gezellige avond bij Coisas & Loisas, Baanstraat 4 in Vlaardingen. Ben je nieuwsgierig naar Join us? Meld je aan via www.join-us.nu.

 

Uitgelicht