Website stimuleert scholen om hun schoolplein te vergroenen

Betrokken bij een basisschool en op zoek naar tips en inspiratie voor meer water en groen op het schoolplein? Neem eens een kijkje op de splinternieuwe website www.groenblauweschoolpleinen.nl. Hier vind je voorbeelden en ervaringen van andere basisscholen, informatie over mogelijkheden voor financiële steun en lespakketten voor buitenlessen.

voorbeeld van een groenblauw schoolpleinDe website www.groenblauweschoolpleinen.nl is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland, die samen met 16 partnerorganisaties (waaronder de gemeente Vlaardingen) basisscholen willen stimuleren om meer met groen en (regen)water aan de slag te gaan op hun schoolplein.

Groenblauwe pleinen: beter klimaat, minder pesten

Buitenspelen op een parkachtig schoolplein is leuker, gezonder en leerzamer voor kinderen dan een tegelplein. Daarnaast draagt een schoolplein met meer water en groen en minder stoeptegels bij aan een betere sfeer: kinderen spelen leuker met elkaar en daardoor is er minder ruzie en wordt er minder gepest, blijkt uit de ervaringen van scholen op de site. Bovendien is het goed voor het klimaat in de wijk: een groen plein geeft schaduwplekken en zorgt ervoor dat water na een regenbui beter de grond in zakt.

Financiële steun

De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland bieden een financiële bijdrage om groenblauwe schoolpleinen te stimuleren. Met het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen basisscholen tussen de € 1.000 en € 15.000 aanvragen, als ze zelf minimaal de helft van de kosten investeren in het plein. Meer informatie hierover vind je op www.zuid-holland.nl. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie, waarmee scholen in het beheersgebied 20 tot 25 procent van de watermaatregelen vergoed kunnen krijgen.

Uitgelicht