Update 13 november 13.00 uur: Drinkwater in Vlaardingen weer veilig en betrouwbaar

Inwoners van Vlaardingen kunnen het kraanwater weer direct drinken. Koken is niet meer nodig. Diverse metingen tonen aan dat de E.coli-bacterie niet meer aanwezig is en dat de chloordosering heeft gewerkt. De chloorsmaak en -geur verdwijnen nog verder in de loop van deze week.

Dit weekend zijn tientallen watermonsters genomen in heel Vlaardingen, op verschillende dagen en op verschillende momenten. De meetresultaten tonen aan dat de E.coli-bacterie is verdwenen. Dit blijkt uit de uitgebreide analyses van Evides. Iedereen kan het kraanwater weer direct gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden.

Verenigingen en volkstuintjes

Alleen bij de manege, scouting, volkstuintjes, Hockeyclub Pollux, Deltasport, Sportclub Victoria '04 aan de Broekpolderweg geldt nog een kookadvies. Deze liggen aan een leiding die volledig is geïsoleerd van de rest van Vlaardingen. Zij worden hier over individueel geïnformeerd.

Uitzonderlijke situatie

Er zijn aanwijzingen dat het is misgegaan bij werkzaamheden aan een grote toevoerleiding naar Vlaardingen. Evides heeft deze leiding inmiddels buiten gebruik genomen. Deze leiding is afgesloten en volledig volgezet met chloor. Evides werkt met uitgebreide hygiëne- en veiligheidsprotocollen en onder strikt toezicht. Deze situatie is daarom zeer uitzonderlijk. Op dit moment krijgt Vlaardingen via een andere leiding haar drinkwater. Evides beseft goed dat deze situatie erg vervelend is voor de inwoners van Vlaardingen. Zij bieden daarom excuses voor het ongemak.

 

 

Update 12 november 20.00 uur

Het is helaas nog niet 100% bevestigd dat de E.coli helemaal verdwenen is uit het leidingnet van Vlaardingen. Daarom zijn wij genoodzaakt het zekere voor het onzekere te nemen. In ieder geval tot en met maandag geldt voor heel Vlaardingen: kook het kraanwater 3 minuten voor consumptie.

In het weekend zijn diverse meetseries gedaan en geanalyseerd. Alle meetresultaten moeten aantonen dat de E.coli-bacterie is verdwenen. De resultaten van de snelle meting geven helaas nog geen eenduidig beeld. Daarom wacht Evides op de meetresultaten van een langdurige kweekmethode. Deze methode zet de bacterie op kweek en kijkt of deze nog aanwezig én actief is. Deze resultaten worden maandagmiddag verwacht. Evides beseft dat het kookadvies tot overlast leidt en het spijt ze dan ook zeer dit te moeten berichten.

Veiligheid voorop

De besmetting met de E.coli-bacterie is waarschijnlijk veroorzaakt door werkzaamheden aan het drinkwaterleidingnet. Jaarlijks voeren wij vele projecten uit aan ons 14.000 kilometer lange waterleidingnet. Dit doen wij via uitgebreide hygiëne- en veiligheidsprotocollen en toezichthouders op de werkzaamheden. Helaas is in Vlaardingen toch ergens iets misgegaan. Wij beseffen dat dit tot overlast heeft geleid en nog steeds leidt voor de inwoners en zoeken nauwgezet uit hoe deze situatie precies heeft kunnen ontstaan. Wij werken hard aan het oplossen van het probleem. Wij hopen op uw begrip. 

Veelgestelde vragen

Hoe onderzoekt Evides de drinkwaterkwaliteit in Vlaardingen?

Evides meet de waterkwaliteit door watermonsters te nemen op diverse locaties en deze te laten analyseren in ons waterlaboratorium. Na het inzetten van de chloordosering zijn op zaterdag 11 en zondag 12 november series watermonsters genomen. Alle monsterseries moeten aantonen dat de bacteriën verdwenen zijn.

Hoe lang duurt het om watermonsters te onderzoeken?

De uitslagen van reguliere analyses van E.coli – waarbij deze op kweek wordt gezet – nemen 1 dag in beslag. Er zijn ook nieuwe, snellere analysemethoden om E.coli aan te tonen. Evides zet allebei de methoden in, zodat deze elkaar aanvullen en we een goed beeld krijgen van de situatie. We hebben op verschillende plaatsen watermonsters genomen afgelopen weekend en deze onderzocht. Zowel de monsters die genomen zijn op zaterdag en zondag moeten aantonen dat de E.coli-bacterie is verdwenen; een deel van de analyseresultaten komt maandag 13 november binnen.
 

 

Update 12 november 10.00 uur: Zondagavond uitslag waterkwaliteitsonderzoek Vlaardingen verwacht

Het kookadvies in Vlaardingen is nog van kracht.

Afgelopen dagen is het leidingnet gespoeld met een dosering van chloor. Waterkwaliteitsonderzoek moet nu uitwijzen of alle E.coli bacteriën verdwenen zijn. Evides verwacht de onderzoeksuitslag vanavond. Dan volgt meer informatie. Het chloor heeft zich vanaf 9 november in het leidingnet van Vlaardingen verspreid. Sinds zaterdagochtend is de toevoeging van chloor gestopt. Op diverse plekken in het leidingnet zijn watermonsters genomen, die nu worden onderzocht en geanalyseerd. Naar verwachting is vanavond – zondagavond 12 november – de onderzoeksuitslag bekend. Dan hoort Evides of de E.coli bacterie verdwenen is door het chloor. Als dat het geval is, heft Evides het kookadvies op en hoort u dit van ons.

Metingen

Evides meet de waterkwaliteit door watermonsters te nemen op diverse locaties en deze te laten analyseren in ons waterlaboratorium. Na het toevoegen van een kleine hoeveelheid chloor zijn op zaterdag 11 en zondag 12 november series watermonsters genomen. Beide series moeten aantonen dat de bacteriën zijn verdwenen. De uitslag van de laatste onderzoeken worden vanavond verwacht.

Volg de berichtgeving

Het kookadvies blijft van kracht: kraanwater dat u gebruikt voor eten of drinken moet u 3 minuten te koken. Totdat Evides zeker weet dat het kraanwater veilig en direct te gebruiken is. Het leveren van veilig kraanwater staat voorop. De chloorsmaak en -geur in het kraanwater nemen in de loop van de week verder af.

Zodra de uitslag bekend is, informeert Evides u via de website www.evides.nl, social media en media.

 


 

Update 11 november:

Evides is op 9 november gestart met het doorspoelen van het waterleidingnet in Vlaardingen met een lage dosering chloor. Een efficiënte, effectieve en snelle manier om alle bacteriën onschadelijk te maken. Dit kan leiden tot verandering in kleur en smaak van het kraanwater.

Het kookadvies blijft dit weekend van kracht: water dat u gebruikt voor eten en drinken dient eerst 3 minuten gekookt te worden.

De lage dosering chloor heeft zich vanaf 9 november in het leidingnet van Vlaardingen verspreid. Er is kans op bruin water. Ook kan het zijn dat het water wit van kleur is, dat komt door lucht in het leidingnet. De smaak en geur van chloor in het drinkwater neemt in de loop van de week verder af.

Kook water 3 minuten voor consumptie

Het kookadvies blijft in ieder geval het hele weekend van kracht. Evides handhaaft het kookadvies tot uit de waterkwaliteitsmetingen blijkt dat het kraanwater – zonder vooraf te koken – weer veilig en betrouwbaar is om te drinken.

Metingen

Ook in het weekend vinden waterkwaliteitsmetingen plaats. Zodra uit de watermonsters blijkt dat dat de E.coli helemaal weg is en het kookadvies zal worden opgeheven, worden de inwoners van Vlaardingen geinformeerd.

Meer informatie op www.evides.nl

 


 

Update 10 november 11:31:

Het chloor heeft zich in de nacht van 9 op 10 november door het net in Vlaardingen verspreid. Om de doorstroom van het chloor door het leidingnet te stimuleren, zetten we op diverse plekken in Vlaardingen de brandkraan open.
 
Het kookadvies blijft in ieder geval van kracht tot en met zondag. Onze excuses voor het ongemak. Evides neemt het zekere voor het onzekere en handhaaft het kookadvies tot uit hun waterkwaliteitsmetingen blijkt dat het drinkwater – zonder vooraf te koken – weer veilig en betrouwbaar is. Zodra monsters uitwijzen dat de E.coli helemaal weg is en het kookadvies zal worden opgeheven, informeren we de inwoners van Vlaardingen via onze website, social media en media. Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Evides via 0900 0787

 


 

Update 9 november: Evides gaat het waterleidingnet in Vlaardingen doorspoelen met een kleine dosering chloor in het kraanwater zodat de aangetroffen E.coli-bacterie onschadelijk wordt gemaakt. Evides start eind deze middag. Dit kan leiden tot verandering in kleur en smaak van het kraanwater.

Het kookadvies blijft van kracht: water dat u gebruikt voor eten en drinken moet eerst 3 minuten gekookt worden.

Update 9 november 13.45 uur

Het schoonspoelen van de leidingen met chloorwater is een snelle en effectieve manier om de aangetroffen bacterie aan te pakken. Door de chloortoevoeging gaat het kraanwater in Vlaardingen anders ruiken en smaken. Bovendien kan het kraanwater een bruine kleur krijgen doordat het water met een andere snelheid en stroomrichting door het leidingnet gaat. Zie ook bruin water.

Het kookadvies blijft tot nader orde gelden. Het is nog niet bekend hoe lang het schoonspoelen met chloorwater gaat duren. Op basis van tussentijdse metingen bekijkt Evides hoe lang dat moet.

Werkwijze

Nieuwe metingen van het drinkwater hebben aangetoond dat de E.coli-bacterie nog in het kraanwater aanwezig is. Evides treft deze maatregelen om de bacterie aan te pakken. Het chloor wordt gericht ingezet. Het leveringsgebied in Vlaardingen is ‘ingeblokt’ en de bacterie en het chloor kunnen zich niet buiten dit gebied verspreiden. We zullen in de stad een aantal brandkranen open zetten. Dit zorgt voor een hoger waterverbruik en daarmee een snellere desinfectie van het net. Heeft u vragen over een eventueel effect van chloor?

Kookadvies

Gebruik voor het koken van kraanwater een fluitketel of pan. Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen (check daarvoor de gebruiksaanwijzing van het apparaat). Het kookadvies geldt ook voor drinkwater voor huisdieren. Lees hier de eerdere berichtgeving van Evides over het kookadvies Vlaardingen. Het kookadvies geldt voor Vlaardingen: in de andere delen van het voorzieningsgebied van Evides geldt dit kookadvies niet en kunnen klanten het kraanwater direct drinken.

Blijf op de hoogte via www.evides.nl.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Update 8 november 13:10 Lees de lijst met veelgestelde vragen en antwoorden (pdf, 40 kB) die Evides heeft opgesteld.

Update 8 november 12.22: Kent u iemand die dit bericht mogelijk nog niet ontvangen/gelezen heeft, informeer deze persoon dan.

Update 8 november 11.38: Ook huisdieren alleen afgekoeld gekookt water geven.

Update 8 november 11:30 Evides geeft aan dat de situatie minimaal 3 dagen gaat duren.

Update 8 november 11:26 Evides geeft aan dat het om een coli-bacterie gaat.

Door werkzaamheden is er helaas een vervuiling in het leidingnet terecht gekomen in Vlaardingen. We hebben op verschillende locaties in hele lage aantallen ongewenste bacteriën aangetroffen. Heeft u klachten, neem dan voor de zekerheid contact op met uw huisarts. Door het drinkwater drie minuten lang te koken worden de bacteriën onschadelijk gemaakt. U kunt het gekookte drinkwater gebruiken om te drinken of eten mee te bereiden.

Gebruik voor het koken een fluitketel of pan. Water in waterkokers en koffiezetapparaten kookt in de regel namelijk geen drie minuten achtereen (check daarvoor de gebruiksaanwijzing van het apparaat).

Uitslag onderzoek

Evides onderzoekt de mogelijke oorzaak en probeert de situatie zo snel mogelijk verhelpen. Het kookadvies blijft gelden tot onderzoek aantoont dat het water in Vlaardingen volledig betrouwbaar is. Evides vraagt u daarom voorlopig nog het drinkwater te koken. Evides houdt u op de hoogte.

Klanten in het betreffende gebied kunnen op de hoogte blijven van de stand van zaken via www.evides.nl. In de andere delen van het voorzieningsgebied van Evides geldt dit kookadvies niet en kunnen klanten het kraanwater direct drinken.

Kijk voor meer informatie op: www.evides.nl

Uitgelicht