Overal verplicht hondenpoep opruimen, behalve in uitlaatgebieden

In heel Vlaardingen is het verplicht om honden aan te lijnen, behalve in de aangewezen losloopgebieden. Verder geldt overal in Vlaardingen een opruimplicht voor hondenpoep, behalve in de aangewezen uitlaatgebieden. Tot zover niets nieuws. Wat verandert is dat de enige uitzonderingsregel op deze opruimplicht komt te vervallen. Deze regel leidde tot onduidelijkheid.

In het hondenbeleid is de volgende uitzonderingsregel geschrapt: 'Poep mag ook blijven liggen op vrij liggende groenstroken met struikgewas en grasbermen die geen kinderspeelgebied zijn en waar het geen overlast geeft’. Deze regel zorgde voor verwarring. De opruimplicht voor hondenpoep geldt overal in Vlaardingen. De enige plekken waar het niet verplicht is om de uitwerpselen van honden op te ruimen, zijn de aangewezen uitlaatgebieden.

Groenstroken en plantsoenen zijn geen uitlaatzones

Struiken, bermen, groenstroken, plantsoenen, enzovoorts zijn geen uitlaatgebieden. Hier moet hondenpoep dus opgeruimd worden. Op speelweides, begraafplaatsen en in zandbakken en kinderspeelplaatsen is het verboden om met een hond te komen, laat staan een hond daar te laten poepen.

Zelf opruimzakje meenemen

Mensen die honden uitlaten en de verplichting hebben hondenpoep op te ruimen, nemen veelal zelf een opruimzakje of –schepje mee. Als extra service biedt de gemeente op diverse locaties in de stad opruimzakjes aan. Op dit moment loopt een proef met een nieuw model zakjesautomaat, dat boven prullenbakken geplaatst kan worden. De meest geschikte locaties en het aantal zakjesautomaten en prullenbakken wordt nog nader onderzocht. In de komende periode worden overbodige opruimplichtbordjes weggehaald, want de opruimplicht geldt immers in heel Vlaardingen behalve in de aangewezen uitlaatgebieden. Hondenbezitters ontvangen binnenkort een informatiebrief over het hondenbeleid in Vlaardingen.

Uitgelicht