Jarige Fontijne schenkt Vlaardingen 110 nestkastjes

De eerste blaadjes verkleuren al aan de bomen. Zomerergernissen als klamme nachten vol zoemende muggen hebben we nu zo’n beetje wel achter ons gelaten. Ook de eikenprocessierups heeft zijn seizoen inmiddels achter de rug. De nachtvlinders die zich uit hun pop hebben gewurmd zetten hun eitjes af op de eikenbomen waar de eitjes rustig het voorjaar afwachten. Maar dan wacht hen een nadere verrassing: het jubilerende Vlaardingse bedrijf Fontijne heeft een cadeautje voor onze stad, waar de jonge processierupsjes niet blij mee zullen zijn.

Wie denkt dat de eikenprocessierups een nieuw verschijnsel is, vergist zich. De oude Romeinen kregen er al bultjes van! Eind 19e eeuw schijnen de diertjes veel overlast veroorzaakt te hebben in het zuiden van Nederland. Daarna leken ze een poosje verdwenen. Sinds 1990 komen ze weer steeds vaker voor, verspreid door heel Nederland. Ook in Vlaardingen.

In de aanval!

We laten onze zomers natuurlijk niet graag verpesten door een kudde rupsen! Het kappen van eiken is geen oplossing. Ten eerste omdat we de bomen koesteren vanwege hun grote waarde voor de luchtkwaliteit en het klimaat. Ten tweede omdat de beestjes, als hun eik sterft, met een beetje pech gewoon in optocht naar een andere boomsoort marcheren. Het vergiftigen van nesten heeft ook al grote nadelen. Op de eik zitten ook andere rupsen en insecten die hierdoor vernietigd worden. Dat komt de biodiversiteit niet ten goede.

Net als muggen, wespen en teken, zijn eikenprocessierupsen niemands favoriete onderdeel van de natuur. Maar de natuur kan ook onze grootste vriend zijn in bestrijding van de overlast van deze beestjes. Ze hebben namelijk ook natuurlijke vijanden. Zo wordt een deel van de eieren verwoest door parasieten, insecten, virussen en bacteriën. Grootoorvleermuizen peuzelen graag van nachtactieve vlinders waaronder de eikenprocessievlinder. Veel vogelsoorten pikken bovendien graag een jong rupsje mee en de koolmees en de koekoek durven zelfs zo’n stekelig groot exemplaar wel aan! Kort samengevat: biodiversiteit helpt de overlast van eikenprocessierupsen terug te dringen.

Er is er een jarig!

Op 26 september 2019 bestond het bedrijf Fontijne 110 jaar. De familie Fontijne zet zich in om de gebouwen van het voormalige familiebedrijf op duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier te beheren. Ter gelegenheid van dit jubileum heeft Fontijne de medewerkers van dagbesteding ‘De Boei’ van Ipse de Bruggen gevraagd 110 nestkastjes te maken voor vogels en insecten die het steeds moeilijker krijgen in de steden.  “Wij hopen dat bewoners van Vlaardingen door deze nestkastjes worden geïnspireerd om zelf ook 1 of meer nestkastjes in de eigen woonomgeving op te hangen of cadeau te doen”, aldus de jubilaris. Wie geïnteresseerd is in een eigen nestkastje: Fontijne beveelt dagbestedingslocatie ‘De Boei’ in Vlaardingen van harte aan.

Foto van de overhandiging van een nestkastje aan wethouder Bart de Leede

Uitgelicht