Inwoners kiezen voor kunst

Kunst kan een saaie plek opvrolijken, een bijzondere plek extra glans geven, een stad meer karakter geven. Naast de vaste kunstwerken in de buitenruimte, start Vlaardingen met een nieuw initiatief: Vlaardingse kunstenaars kunnen vanaf dit najaar meedingen om een jaar lang hun kunstwerk te mogen exposeren op een sokkel bij het Landje van Chardon en bewoners beslissen welk kunstwerk het gaat worden.

De winnende kunstenaar ontvangt hiervoor naast de eer een geldbedrag van € 3.000,-. De kunstwerkverkiezing is een initiatief van de stichting Kunstweek. Deze stichting verzorgt dit project al in diverse gemeentes en ook Vlaardingen haakt nu aan.

Bijzondere plek

Het uit te kiezen kunstwerk komt op de hoek van de Burgemeester Verkadesingel en Burgemeester Heusdenslaan te staan nabij het ‘Landje van Chardon’, een bijzonder plekje in Vlaardingen. In 1927 vestigde de Maaslandse veehouder Klaas Chardon op Clattenburg zijn boerderij. Het ‘Landje van Chardon’ is een groene plek in de wijk gebleven. Onder de terp die op het stuk land te vinden is, liggen de archeologische resten van een 11e-eeuwse ontginningsboerderij. Ook de resten van de oude rivier de Vlaarding liggen ook in het gebied. Het bijzondere karakter en het verhaal van deze plek, wordt als uitgangspunt meegegeven aan deelnemende kunstenaars, zodat zij kunnen werken aan een kunstwerk dat aansluit bij deze bijzondere locatie.

Meedoen

Alle kunstenaars uit de regio Vlaardingen (postcode 3130 tot en met 3138) mogen meedoen. Informatie en de voorwaarden staan op www.kunstindegemeente.nl. Bewoners mogen begin volgend jaar de drie favoriete werken kiezen uit een voorselectie van ongeveer tien werken. Een vakjury bepaalt aan de hand van de uitkomst van deze verkiezing de winnaar. Eind maart/begin april 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt. Het winnende kunstwerk is straks een jaar lang te bewonderen op een betonnen sokkel van één bij één meter.

Uitgelicht