Honden- en kattenbaasjes: let op! Grasaren!

De afgelopen week heeft de gemeente meldingen gekregen van hondeneigenaren over grasaren. U kent ze misschien wel, de kruipers die kinderen vroeger onder elkaars kleren stopten en die dan omhoog kropen, of – erger nog – omlaag je onderbroek in! Voor huisdieren vormen de grasaren een risico.

Foto van grasaren

Door het extreem groeizame weer zijn er dit jaar meer grasaren dan ooit. De aren van deze grassoort (of delen er van) blijven vast zitten in de vacht van een hond of kat. Voor de plant een manier om zijn zaden te verspreiden, maar voor sommige dieren een vervelende ervaring. De aren kunnen wondjes op de huid veroorzaken. Dit ziet men veelal tussen de pootjes of in de oren. Die wondjes kunnen lelijk gaan ontsteken. In een enkel geval zorgt de plant zelfs voor ademhalingsproblemen als de aren in de neus van bijvoorbeeld een hond terecht komen.

Controleren

De kruipers vormen een zeer algemeen voorkomende grassoort waardoor het ondoenlijk is om deze onze stad uit te bannen. Uw huisdier een echt buitendier? Controleer uw huisdier in de zomermaanden dan regelmatig op grasaren. Kijk vooral ook naar de pootjes, in de vacht en in de oren. Consulteer een huisarts bij gedrag als voortdurend op dezelfde plek likken, plotselinge zeer hevige niesbui tijdens het uitlaten, schudden met de kop of met de pootjes wrijven over het oor.

Hondenuitlaatveldjes

Laat uw hond zoveel mogelijk uit op een van de hondenuitlaatveldjes (u vindt een overzicht op de pagina over honden). Deze worden door de gemeente op gazonhoogte gemaaid waardoor de graskruiper minder kans krijgt om tot bloei te komen. Ontdekt u toch graskruipers op het hondenuitlaatveld? Maak hiervan dan melding via de Buitenlijn of de Buitenbeter-App.

Ecologisch groen

Blijf met uw huisdier weg uit ecologische bermen en velden. Hier laat de gemeente het gras en de daartussen groeiende kruiden veel hoger groeien en bloeien. Deze groenstroken zijn daardoor heel belangrijk voor bijen en andere insecten en insecteneters. In de zomer wordt dit gras alsnog gemaaid waarna het maaisel enige tijd blijft liggen zodat het zaad de tijd heeft om zijn weg uit het maaisel naar de grond te vinden. Goed voor de biodiversiteit, maar dat geeft wel extra risico op losliggende aren en zo’n net gemaaid ecologisch grasveld is dus ongeschikt om uw hond op uit te laten!

Uitgelicht