De zwabber door het riool

-In het centrum en een deel van de Westwijk-

Houdt u er ook zo van als uw huis lekker schoon en netjes is? Het klinkt misschien gek, maar in het riool is dat misschien nog wel nog belangrijker dan in uw huis! Samen houden we het riool schoon. U door niets in het riool terecht te laten komen dat daar niet hoort. De gemeente door riool, putten en straatkolken te reinigen en inspecteren. De komende weken gaan we aan de slag in Vlaardingen Centrum en het zuidelijk deel van de Westwijk.

Vet, zand, billendoekjes, verfresten en andere chemicaliën… het zijn allemaal zaken die niet thuis horen in het riool. Als er toch rommel in het riool komt, kan het de boel verstoppen en kunnen zelfs rioolbuizen aangetast raken. En een riool dat niet goed werkt, dat raakt ons allemaal! Water kan minder snel afgevoerd worden, en er kunnen zelfs lekkages ontstaan.
 
In Vlaardingen ligt circa 270 kilometer riolering. Dat is nog langer dan een rit van Vlaardingen naar Groningen! Grondige inspectie en reiniging van het gehele buizenstelsel neemt dan ook de nodige tijd in beslag. In een periode van 10 jaar hebben we alle plekjes gehad en begint de grote schoonmaak weer opnieuw. In de tussentijd worden jaarlijks de verschillende straatkolken schoongemaakt en op plekken waar deze vaker verstopt dreigen te raken natuurlijk vaker.
 
Bij een rioolinspectie bekijken we de riolering van binnen om te zien of alles in orde is. Naast vervuiling of verzakkingen kunnen ook ingroeiende boomwortels en andere beschadigingen voorkomen. Door het riool te inspecteren kan de gemeente bepalen hoe lang een buis nog mee kan of welk onderhoud nodig is.
 
Het inspecteren en reinigen van de riolering in het centrum start in de week van 22 april en duurt – afhankelijk van het weer en van de mate van vervuiling van het riool - naar verwachting enkele weken. Aansluitend gaan we aan de slag in het zuidelijk deel van de Westwijk. Het kan zijn dat de vrachtwagens van de aannemer op sommige momenten wat hinder opleveren voor het verkeer. De aannemer informeert direct omwonenden met een brief over de werkzaamheden.

Woont u in het centrum of het zuidelijk deel van de Westwijk en bent u benieuwd of en wanneer de aannemer bij u in de straat werkt? Via de website van de aannemer kunt u vanaf 21 april de planning en voortgang van de werkzaamheden op de voet volgen.

Foto van een medewerker die net een riool heeft schoongemaakt.

Uitgelicht