De scholen zijn weer begonnen!

Na de zomervakantie is het voor veel kinderen wennen om naar school te fietsen. Met de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ roept onze gemeente samen met Veilig Verkeer Nederland alle verkeersdeelnemers op om extra aandacht voor elkaar te hebben, zodat kinderen veilig op school komen. Sommige kinderen fietsen na de zomervakantie een nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. De landelijke Fietsersbond geeft handige tips voor ouders (en ook voor kinderen natuurlijk)!

Afbeelding campagne 'De scholen zijn weer begonnen' van Veilig Verkeer Nederland

Na de zomervakantie zien we in Nederland helaas al jaren een piek in het aantal verkeersslachtoffers door aanrijdingen tussen automobilisten en fietsende scholieren. Onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid toont aan dat het aantal ernstige verkeersgewonden in de afgelopen tien jaar met gemiddeld 1,9% per jaar toenam. Alle reden dus voor oplettendheid in het verkeer.

Tips voor ouders

  • Koop een fiets die past bij de lengte van uw kind. Een te grote fiets maakt een kind onzeker. Ook is het gevaarlijk, het kind moet met zijn voeten plat op de grond kunnen staan.
  • Het veiligste is een fiets met twee soorten remmen: een terugtraprem én een handrem. Niet elk kind is sterk genoeg om terug te trappen of kan goed met een handrem omgaan. Kiest u voor een fiets met één rem, dan is een terugtraprem de beste optie.
  • Zorg voor een veilige fiets. Controleer regelmatig remmen en verlichting. Zorg ook voor reflectoren op het achterspatbord en de trappers.
  • Laat de auto vaker staan en ga samen lopen of fietsen. Zo doet uw kind verkeerservaring op.
  • Wees zelf ‘een heer in het verkeer’ en probeer het goede voorbeeld te geven.
  • Gaat uw kind een nieuwe route fietsen? Oefen dan een aantal keer samen, zodat uw kind weet wat hij of zij op risicovolle plekken moet doen.
  • Stimuleer altijd om een veilige route te nemen. Dit is niet per definitie de kortste route! Verken de veilige route(s) samen met uw kind(eren).
  • Leer uw kind om bij een verkeerslicht altijd áchter een bus of vrachtwagen te gaan staan, nooit ernaast. Hiermee voorkomt u dat uw kind in de gevaarlijke dode hoek terechtkomt.
  • Fris samen met uw kind de verkeersregels op.

Bent u automobilist?

Als automobilist kunt u extra rekening houden met fietsende scholieren door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder gehaast en dus rustig te rijden. Berg ook uw telefoon buiten bereik op, zodat u niet in de verleiding komt om een bericht te checken of een telefoontje op te nemen.

Zet uw kind rustig af bij school

Brengt u uw kind met de auto naar school? Doe dat dan veilig en rustig en gebruik de parkeervakken. Handhavers van de gemeente zijn samen met de politie de komende weken regelmatig aan het begin en einde van de schooldag bij diverse basisscholen aanwezig. Ze zijn alert op het parkeergedrag van de ouders en verzorgers. Zo werken we allemaal samen aan de veiligheid van schoolgaande kinderen.

Uitgelicht