Yenice Jongejan (D66)

Yenice JongejanWie ben je? 

Mijn naam is Yenice Jongejan, ik ben 34 jaar oud en geboren en getogen in Vlaardingen. Het raadslidmaatschap combineer ik met mijn werk als adviseur informatiemanagement bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om zelf iets te creëren, of het nu iets om te dragen, te geven of te eten is. Maar ook haal ik veel plezier uit series, films en boeken. 

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

In 2011 heb ik mij vanuit interesse aangemeld bij D66. Na eerst als fractiesecretaris de lokale fractie te hebben ondersteund, ben ik in maart 2014 geïnstalleerd als gemeenteraadslid en in 2018 opnieuw gekozen. Inmiddels ben ik dus bijna 7 jaar raadslid.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Vanuit mijn studie leerde ik wat meer over de politiek, omdat ik naast de theorie ook geïnteresseerd was in hoe dat in praktijk gaat heb ik me aangemeld voor D66. Dit is de partij die het meest bij mij past. Toen de fractie van D66 Vlaardingen een ondersteuner zocht, vond ik het een mooie manier om iets bij te dragen aan Vlaardingen. Later heb ik dit verder uit kunnen bouwen door mij ook als raadslid te kandideren. 

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots? 

Een lastige vraag, want in de politiek heb je elkaar altijd nodig om iets te kunnen bereiken. Zeker in Vlaardingen, waar we met een behoorlijk aantal partijen samenwerken. Dat samenwerken moet nu door de coronacrisis digitaal, wat aanpassingsvermogen vraagt. Toch moeten er ook tijdens de crisis belangrijke besluiten genomen worden en moet je scherp kunnen blijven. Dat is toch iets wat we samen moeten doen en waar we als lokale politiek best trots op mogen zijn. 

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen? 

De politiek heeft baat bij een goede uitleg. Inmiddels zit ik er zelf natuurlijk middenin, maar ik heb een hoop moeten leren omdat er veel bij komt kijken. En iets wat soms makkelijk lijkt, kan uiteindelijk ingewikkeld liggen. Daarom proberen wij bij D66 lastige onderwerpen wat begrijpelijker te maken. Binnen onze eigen partij maar ook via andere (online) kanalen. Ik hoop dat ik daarmee de procedures en/of onze keuzes wat begrijpelijker kan maken. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen? 

De Kindervallei is één van de eerste speeltuinen die ik mij herinner. Ons eerste huis lag niet ver lopen op de vierde verdieping. Nu, zo’n 30 jaar later, is in het gebied om de speeltuin heen flink wat verandering gaande. De wijk is flink in ontwikkeling. Ondertussen heeft de speeltuin leuke vernieuwingen gekregen maar is deze nog steeds herkenbaar als ‘mijn eerste speeltuin’.