Tom Romeijn (PvdA)

Foto Tom RomeijnWie ben je? 

Mijn naam is Tom Romeijn, ik ben 23 jaar oud en ik woon momenteel nog thuis. Ik woon erg fijn thuis, maar na het afronden van mijn studie vlak voor de zomer ben ik wel aan het rondkijken. Net als veel andere jongeren maak ik mij grote zorgen over de huidige woningmarkt. Momenteel werk ik als docent geschiedenis op ’t Groen van Prinstererlyceum. Ik vind het onwijs tof om met deze doelgroep te werken. Ik probeer van alle klassen die ik lesgeef een team te maken, omdat ik erin geloof dat een goede sfeer bijdraagt aan het behalen van resultaten!

Sinds wanneer ben je steunraadslid en hoelang ben je al politiek actief?

Eind 2016 besloot ik om politiek actief te worden. Ik werd gevraagd om campagneleider te worden in de Vlaardingse PvdA-afdeling en dit vond en vind ik erg leuk om te doen. Eind 2017 besloot ik mij te kandideren als gemeenteraadslid voor de verkiezingen van 2018. Helaas behaalde de PvdA een slechte verkiezingsuitslag en werd ik geen raadslid maar steunraadslid. 

Wat heeft je gedreven om steunraadslid te worden?

Ik heb helaas van dichtbij meegemaakt hoe het is om als gezin van weinig geld rond te moeten komen. De welvaart die in Nederland altijd wordt geprezen is er bij lange na niet voor iedereen. Eén op de zeven kinderen in Vlaardingen groeit op in armoede. Dat zijn gemiddeld per basisschoolklas vier kinderen. Dat zijn cijfers die we in mijn ogen nooit mogen accepteren en daarom besloot ik politiek actief te worden. Gelukkig zijn er, naast de financiële regelingen die de gemeente treft, enorm veel Vlaardingers die zich inzetten om mensen die het minder breed hebben te helpen. Dat zijn wat mij betreft de kanjers van onze stad. 

Op welk resultaat dat je behaald hebt ben je trots?

In het voorjaar bleek dat er landelijk een tekort van 20.000 mbo-stageplaatsen dreigde te ontstaan. Ik klom namens de PvdA in de pen en vroeg of de gemeente Vlaardingen zelf wel mbo-stages aanbood. Helaas bleek dit niet het geval. Dit bevreemde mij nogal, aangezien we in de Toekomstvisie vastlegde dat we een echte mbo-stad willen worden. Na contact met de ambtelijke organisatie is er aan iedere afdeling binnen de gemeente gevraagd op welke wijze zij stageplaatsen kunnen aanbieden en ik ben er trots op dat hierdoor in september weer mbo-stagiaires binnen de gemeente Vlaardingen zijn gestart!

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Het gemak waarmee het huidige stadsbestuur even een streep zet door de subsidie van bijvoorbeeld de Stadsboerderij, vind ik slechte politiek. Juist dit soort organisaties in de stad, die grotendeels draaien op vrijwilligers, verdienen de waardering van de lokale politiek. Dat zij een toekomst hebben in Vlaardingen is iets waar ik mij voor in blijf zetten. Vooral omdat veel kinderen in onze stad in armoede opgroeien. Voor hen is een uitje naar Blijdorp namelijk geen jaarlijkse traditie. Voor die kinderen moeten dit soort gratis faciliteiten beschikbaar blijven. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen? 

Werk, studie, politiek, sport… het is soms best druk en dat herkennen veel mensen. Hoe fijn is het dan met de Broekpolder in onze achtertuin, waar je heerlijk kan ontspannen door hard te lopen of te wandelen. Ondanks de grote woonopgave die onze stad kent, blijf ik mij er altijd voor inzetten dat dit stukje Vlaardingen ook écht groen blijft.