Sasha Lancel (D66)

Foto van Sasha LancelWie ben je? 

Ik ben Sasha Lancel, 34 jaar, en Vlaardingse sinds 2017. Hoewel ik oorspronkelijk uit een andere Haringstad kom (Leiden, om precies te zijn), voelde de verhuizing naar Vlaardingen als thuiskomen. Samen met mijn partner en onze drie katten woon ik met veel plezier in de Holy. Naast het steunraadslidmaatschap werk ik als risk & compliance officer bij een ICT-bedrijf in Den Haag. Mijn vrije tijd besteed ik aan fotografie, muziek, klussen en wandelen.

Sinds wanneer ben je steunraadslid en hoelang ben je al politiek actief?

In mei 2019 ben ik als steunraadslid voor D66 Vlaardingen aan de slag gegaan. Ik ben sinds halverwege mijn middelbare schooltijd politiek betrokken geweest, en tenslotte actief geworden vanaf m’n studententijd, op verschillende manieren en met tussenpozen. 

Wat heeft je gedreven om steunraadslid te worden?

Vrij snel na mijn verhuizing naar Vlaardingen kwam ik in contact met de lokale afdeling van mijn partij, D66. Omdat ik mijn nieuwe woonplaats snel beter wilde leren kennen, mee wilde krijgen wat er speelde in de stad en bovendien wilde zien of ik iets kon bijdragen, werd ik al snel weer actief. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heb ik mij tenslotte verkiesbaar gesteld. Hoewel ik op dat moment nog wel bezig was om de stad écht te leren kennen, was het voor mij een soort intentieverklaring, een teken dat ik me werkelijk thuis voelde in Vlaardingen, en ooit actief hoopte bij te mogen dragen aan het draaiend houden van mijn nieuwe stad. Dat ik in diezelfde raadsperiode al gevraagd werd om als steunraadslid mijn steentje bij te dragen, was voor mij een grote eer.

Op welk resultaat dat je behaald hebt ben je trots?

Raadswerk is teamwerk, binnen maar zeker ook buiten de eigen fractie. Bovendien zie ik mijzelf nog steeds als nieuwkomer in de Vlaardingse politiek. Ik ben in de eerste plaats dan ook eerder dankbaar dan trots dat ik deel mag nemen aan het raadswerk en dat ik met mijn inbreng het debat zo nu en dan aan heb kunnen scherpen. Omgekeerd ben ik trots op de Vlaardingse politiek (en dankbaar) voor de manier waarop ik als trans vrouw mijzelf kan zijn in de raad en zonder obstakels mijn werk kan doen als steunraadslid.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Dat Vlaardingen de afgelopen jaren op zoveel zaken moest bezuinigen was pijnlijk. Ik vind het belangrijk dat die pijn niet voor niets was. Dat betekent niet alleen dat het huishoudboekje weer op orde moet komen, maar ook dat de investeringen die moesten worden uitgesteld, niet vergeten mogen worden. Ik zou dan ook graag bij blijven dragen aan het collectieve geheugen én het geweten van de gemeenteraad.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

De Broekpolder. Dit prachtige groene gebied was voor mijn partner en mij een belangrijke overweging toen wij naar Vlaardingen verhuisden en ik geniet dan ook nog steeds enorm van de wandelingen die ik hier maak.