Salih Akça (Fractie Akça)

Salih AkcaWie ben je?

Mijn naam is Salih Akça, geboren (1983) en getogen in Vlaardingen. Ik woon heel mijn leven met plezier in de Westwijk. Mijn grootouders en ouders zijn in de jaren ‘70 vanuit Turkije (Kayseri) naar Nederland gekomen als gastarbeiders. Mijn vader heeft gewerkt in De Lier in de groente & fruit en mijn moeder in de haringfabriek in Vlaardingen. Ik heb een zus en twee broers. Samen met mijn echtgenote hebben wij twee zonen. Ik ben werkzaam als versnellertechnicus op het Erasmus MC en in de weekenden als taxichauffeur op een rolstoelbus in de regio Zuid-Holland. Daarnaast heb ik hobby`s zoals voetballen, zwemmen, audio & video bewerken, websites maken en klussen. 

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

Sinds 2017 ben ik politiek actief en sinds 2018 in de gemeenteraad. Ik ben begonnen als raadslid voor de partij BVV en sinds juli 2019 ben ik actief als eenmansfractie Akça.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

De behoefte om mee te beslissen over onderwerpen die direct invloed hebben op Vlaardingen, omdat ik hart heb voor Vlaardingen en een band met de stad. Daarnaast zag ik dat de politiek landelijk maar ook lokaal aan het verrechtsen was. Dat laatste heeft mij aangewakkerd om actief deel te nemen aan de politiek. 

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

De motie charter diversiteit die ik heb ingediend en mede ingediend is door GroenLinks, D66, PvdA en Fractie Kerkhof. Het charter stimuleert diversiteit en inclusie op de werkvloer. De gemeente gaat zich serieus inzetten voor meer diversiteit en inclusie binnen de organisatie. 

Dat Haci Altintas na mijn verzoek en aanvraag de Vlaardingse Stadsspeld heeft ontvangen voor zijn heldendaad. In mei 2019 reed een automobilist van 79 jaar de Vlaardingse haven in. De man was ook nog eens slecht ter been. Haci Altintas sprong het water in en heeft de man gered.     

Mijn deelname aan de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van Vlaardingen. Als fractievoorzitter was ik een van de leden van de vertrouwenscommissie en hebben wij met alle leden een proces doorlopen wat harstikke interessant en leuk was. Uiteindelijk hebben wij met succes een nieuwe burgemeester voorgedragen. Het is in het voordeel van de stad dat wij voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen al een burgemeester hebben die helemaal genesteld is.      

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Ik ga mijzelf de komende tijd inzetten voor een Vlaardingen waarin iedereen zich thuis voelt en waar hij of zij trots op is. Om dit te bereiken moet je verder aan de slag met verschillende thema`s zoals: Sociaal domein, Wonen, Veiligheid, Sport, Onderwijs, Cultuur enz. De financiële situatie van de gemeente Vlaardingen is niet zo best en wij zitten nog steeds in een financiële herstelfase. Ik wil ondanks de minimale middelen die wij als gemeente Vlaardingen hebben blijvende vooruitgang bereiken.   

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Heemtuin Vlaardingen is het hart en de longen van de Westwijk. De vele soorten bloemen en planten weerspiegelen ook de diversiteit in de wijk.