Robin Bongers (GroenLinks)

Robin Bongers (verkleind)

Wie ben je?

Mijn naam is Robin Bongers-Karmaoui. Ik ben geboren in Vlaardingen en heb er altijd gewoond. Eerst bij mijn ouders, tegenover het stadhuis, daarna met vrienden in de Westwijk en nu met mijn vrouw en mijn zoontje weer in het centrum. Naast het raadswerk ben ik wetenschappelijk docent medische ethiek bij de Erasmus universiteit, en leraar Nederlands en filosofie bij het Kesper College, een school voor kinderen met autisme-spectrum stoornissen.

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

Sinds het begin van deze raadsperiode, dus maart 2018. Een jaar eerder werd ik actief lid voor GroenLinks, toen ik met de landelijke verkiezingen voelde dat ik zelf iets wilde bijdragen.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Ik heb me eerst aangemeld bij de lokale afdeling omdat ik wilde ondersteunen waar dat kon.  Meedenken met het programma en campagne voeren bijvoorbeeld. Kort nadat ik actief werd, werd me gevraagd of ik op de kieslijst wilde staan. Grote thema’s trokken me eerst aan in de politiek, maar ook lokaal kun je veel betekenen. Ik zei dus ja en heb toen het geluk gehad verkozen te worden.

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Trots ben ik eerst op de manier hoe onze fractie de laatste jaren heeft samengewerkt. We mogen elkaar graag en kunnen prettig met elkaar in discussie. Dat zorgt voor een fijne samenwerking. Ik denk dat we ook door andere partijen als positief en constructief worden ervaren, iets dat erg belangrijk is in het huidige politieke klimaat. 

Daarnaast is er een amendement van mijzelf, Yenice Jongejan van D66 en Ruben van de Zande van de VVD aangenomen om het museum extra subsidie te geven. Er leefde toen veel twijfel over de toekomst van het museum en er moest nog een directeur aangesteld worden. Wij zagen de potentie en konden de rest van de raad gelukkig overtuigen. Al snel werd de fantastische Léanne Selles toen aangesteld, die heeft bevestigd dat het vertrouwen terecht was. 

Ook ben ik trots op moties die het niet gered hebben, maar wel aandacht hebben gegenereerd. Met name mijn voorstel om als Vlaardingen een aantal vluchtelingenkinderen uit Moria, die hun ouders kwijt zijn, op te vangen. Helaas niet aangenomen, maar diverse media hebben toen wel aandacht aan de problematiek besteed.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

In de buurt van een metrostation kunnen studentenwoningen worden gerealiseerd. Perfect aangesloten op het vervoer naar de hogescholen en universiteit in Rotterdam. Studenten kunnen hier goedkoper wonen dan in Rotterdam, en kunnen een financiële impuls betekenen voor de horeca in de binnenstad. Meer woningen voor alle doelgroepen is sowieso een belangrijk punt. 

De binnenstad kan ook aanzienlijk groener. Vlaardingen heeft mooie groene stukken, vooral de Broekpolder, maar de binnenstad is wel erg betegeld. Daar valt veel te winnen.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen? 

Het Museum Vlaardingen is een prachtig gebouw, waar de trots van Vlaardingen mooi ten toon wordt gesteld. De geschiedenis van Vlaardingen is hier voelbaar, maar ook de grote helden die aan Vlaardingen verbonden zijn worden geëerd. Van een prachtige expositie van de kunstschilder Jongkind, tot aan een ode aan Bassie & Adriaan: voor dit museum een vanzelfsprekende combinatie.