Marco van Unen (BVV)

Foto van Marco van UnenWie ben je?

Mijn naam is Marco van Unen en ik zit sinds 2014 in de Gemeenteraad. Ik ben begonnen als raadslid voor het CDA en nu als raadslid van de lokale partij BVV, waarvan ik medeoprichter ben.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Na mijn actieve periode als politieman, die 32 jaar duurde, vond ik de tijd rijp om mijn opgedane ervaring in de politiek aan de stad Vlaardingen over te brengen. Ik wilde mij vooral inspannen op het gebied van openbare orde en veiligheid, verkeer en sport.

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Op welk resultaat ik het meeste trots ben, vind ik moeilijk te zeggen. Ik vind het wel heel leuk dat ik het parkeerterrein voor de voetbalvereniging VFC aan de Burgemeester Heusdenslaan heb kunnen realiseren met de medewerking van de wethouder van Verkeer destijds, Ruud van Harten. Ik heb gemerkt dat er een groot verschil is in het besturen van de stad door verschillende burgemeesters die ik zowel in mijn actieve periode bij de politie en als raadslid heb mee mogen maken. Tjerk Bruinsma luisterde graag naar de wijkagenten in mijn actieve blauwe tijd en zo was in mijn politieke tijd Bert Blase een persoon die open stond voor advies en commentaar. Ook Bas Eenhoorn is een persoon die open staat voor adviezen, een man met veel bestuurservaring. Hij heeft ook de schietramp in Alphen aan den Rijn meegemaakt.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Op het gebied van veiligheid zou ik graag nog meer willen bereiken. De afdeling Toezicht & Handhaving zou veel beter kunnen werken. Helaas gaat het grote blauw (politie) te veel achteruit, zij moeten steeds meer taken laten varen. We gaan weer een nieuwe gemeentepolitie creëren, iets dat we eigenlijk niet (moeten) willen. De politie had een mooie rang in haar gelederen, namelijk die van surveillant. De rol die de medewerker van Toezicht & Veiligheid van de gemeente nu inneemt, had mooi door deze surveillant ingenomen kunnen worden, aangestuurd door en binnen 1 organisatie! Het is broekzak-vestzak als het gaat om wie die mensen betalen. Maar de regering had hier gewoon in moeten grijpen. Helaas is dit niet gedaan en nu moeten we bouwen aan een hoger veiligheidsgevoel van de bewoners van Vlaardingen, want dat slechts 50% van de Vlaardingers zich veilig voelt in haar woonstad is natuurlijk dramatisch.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Ik heb gekozen voor deze plek, omdat ik minimaal 5 x per week in de sportschool te vinden ben. Na mijn Vwo-diploma behaald te hebben, wilde ik naar de sportacademie. Echter gooide militaire dienstplicht roet in het eten. Na 18 maanden dienstplicht koos ik voor de politieopleiding, een vak waar (destijds) passie voor nodig was. Sport is nooit uit mijn leven verdwenen. Ik vind het heel belangrijk voor zowel jong als oud en daarom zit sport ook in mijn portefeuille als raadslid.