Ingrid Wijker (Fractie Kerkhof)

Foto van Ingrid WijkerWie ben je?  

Mijn naam is Ingrid Wijker en ik ben 61 jaar. Naast mijn raadswerk trek ik veel op met mijn dochter en sinds juli 2019 ook met mijn kleindochter. Mijn hond Max is mijn hobby. Hij zorgt ervoor dat ik aan mijn dagelijkse portie bewegen kom en hij is de reden dat ik ook vaak thuis te vinden ben.

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

Ik was in mijn jongere jaren al in politiek geïnteresseerd en in ongeveer 1998 ben ik lid geworden van de SP. Voor deze partij ben ik in 2002 de gemeenteraad in gegaan. Vanwege een niet te herstellen vertrouwensbreuk het afgelopen jaar, heb ik samen met mijn SP collega’s in de raad besloten verder te gaan als Onafhankelijke Socialisten Vlaardingen (Fractie Kerkhof). 

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Langs de zijlijn mopperen levert alleen frustratie en geen betere besluiten of resultaten op. Ook mijn rechtvaardigheidsgevoel heeft mij doen besluiten het raadswerk op mij te nemen. Veel mensen stonden toen en ook nu nog met hun rug tegen de muur en komen niet verder in het wereldje van de ambtelijke molens. Daarom heb ik (eerst voor de SP) nu voor en met collega’s uit de OSV (Fractie Kerkhof) een hulpdienst die mensen verder helpt. 

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Trots is een groot woord, het is vanzelfsprekend dat een raadslid zich inzet voor beleid op basis van gelijkwaardigheid en eerlijk beleid voor Vlaardingen en hun inwoners. Samen met voormalig fractievoorzitter Esther Heijndijk (ChristenUnie/SGP) heb ik ervoor gezorgd dat leningen aan minima gelijk werden getrokken met die van statushouders. Dit was in Vlaardingen scheef gegroeid. Waar statushouders tegen 0% rente mochten lenen voor het inrichten van hun woning, moest bijvoorbeeld de opnieuw beginnende bijstandsmoeder 13 tot 15% rente betalen. Dit is nu gelijk getrokken naar ongeveer 3% voor iedere groep die het betreft.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen? 

Samen met het AOV hebben wij de pilot vrij reizen voor ouderen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in het leven geroepen. De pilot stopt per 1 december aanstaande en zal helaas, vanwege de te hoge kosten geen doorgang vinden. De grootste uitdaging zal zijn om Vlaardingen weer financieel gezond te krijgen, maar dit mag niet ten koste gaan van mensen die al niets hebben. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Het stadhuis is één van de plekken waar ik regelmatig te vinden ben. Ik kon uiteraard ook een mooiere plek uitzoeken voor het plaatje, maar dat zou dan alleen voor het plaatje zijn.