Désiree de Jong (Algemeen Ouderen Verbond)

Desiree de JongWie ben je?

Ik ben Désiree de Jong. Net 49 geworden en trotse moeder van tweelingjongens van bijna 11. Vanaf mijn 15e woon ik met veel plezier in Vlaardingen. Jarenlang werkte ik voor projectmanagement van grote bouw- en/of engineringprojecten. Doordat ik door een botafwijking steeds minder valide werd, kon ik dat werk niet meer doen, maar bleef ik altijd zoeken naar wat nog wel kan. 

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoelang ben je al politiek actief?

Ik werd politiek actief in 1998, toen nog voor de verkiezingscampagne van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV). In 2002 stond ik op de AOV-kandidatenlijst en werd ik steunraadslid. Sinds februari 2011 zit ik voor het AOV in de raad en was ik tot 2020 fractievoorzitter. 

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

In 1987 verhuisden we naar een koopwoning in Vlaardingen, waar mijn helaas te jong overleden vader al jaren werkte en ik op de middelbare school zat. Het AOV (toen ook nog landelijk) voerde actie tegen de invoering van de WOZ-belasting, tegenwoordig OZB, die huiseigenaren en ondernemers tot nieuwe melkkoe van de overheid maakte. Zo kwam mijn vader in contact met het AOV, waarvoor hij in 1998 op de kandidatenlijst kwam. We kregen veel telefoontjes over de meest uiteenlopende zaken en problemen die ouderen in Vlaardingen ervaren. Sommige situaties roerden mij echt tot tranen, wanneer echtparen, soms 50 jaar getrouwd, qua huisvesting gescheiden werden, omdat één van hen iets ging mankeren. Dit druiste tegen mijn rechtvaardigheidsgevoel in en daarom werd ik politiek actief voor het AOV.

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Trots ben ik niet zo gauw. Je wordt door de kiezer gekozen en als volksvertegenwoordiger heb je dan gewoon je werk voor de stad te doen. Je staat voor het partijprogramma dat je samen met fractie en achterban schrijft en daarvoor zet je je in. Als kritisch raadslid krijg je wel de nodige tegenwind. Maar als het ondanks dat lukt om geld voor de zorg ook voor de zorg te behouden of om bezuinigingen op de meest kwetsbare groepen te voorkomen, dan geeft dat wel voldoening. Zo ook als ik iets kan betekenen in situaties waar het misgaat tussen inwoner(s) en overheid, zoals bijvoorbeeld binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). 

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Of het nu gaat om wonen, de buitenruimte of de zorg, er liggen nog genoeg uitdagingen waar ik me voor wil inzetten. Mede door het verlies, afgelopen januari, van Wim van Klink, mede-oprichter van AOV Vlaardingen, zijn de huidige fractievoorzitter Nol Kloosterman, steunraadslid Arthur Jonkers en ik vastberaden om de standvastige koers van het AOV van de afgelopen 27 jaar plichtsgetrouw voort te zetten met gelijke loyaliteit naar de achterban en betrokkenheid bij de stad. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Ik heb geen specifieke plek gekozen voor de foto, dat zou elke andere plek te kort doen. De stad Vlaardingen is me lief, met al haar mogelijkheden en uitdagingen!