Corné Venema (CDA)

Foto van CornĂ© VenemaWie ben je? 

Ik ben Corné Venema. Ik ben 35 jaar oud en woon samen met mijn vrouw nu ruim een jaar in de Holy. Ik zit voor het CDA in de gemeenteraad, maar daarnaast werk ik ook bij een woningcorporatie in Woerden. Hier ben ik verantwoordelijk voor de strategische keuzes op het gebied van nieuwbouw en onderhoud en de sociale impact die we hiermee willen maken in een buurt. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten: dat gaat van soms een klein rondje lopen tot iets te vaak op vakantie gaan. Over dit laatste punt krijg ik vanuit de fractie soms klachten ;-).

Sinds wanneer ben je raadslid en hoelang ben je al politiek actief?

Ik ben nu bezig met mijn tweede raadsperiode. Dat betekent dat ik alweer 5 jaar in de gemeenteraad zit. Met veel plezier kijk ik terug op mijn eerste periode als fractievoorzitter. Ondanks dat we soms voor moeilijke keuzes stonden, in een periode die gekenmerkt werd door coronabeperkingen, kon ik een bijdrage leveren om nieuwe investeringen in de stad mogelijk te maken met het geld dat we beschikbaar hadden. 

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Ruim voor ik in de gemeenteraad kwam was ik al geïnteresseerd in lokale politiek. Juist in lokale politiek worden de keuzes die je maakt heel snel zichtbaar. Vlaardingers zijn van zichzelf sceptisch. Dat vind ik een mooie eigenschap, maar soms vergeten we hoe mooi Vlaardingen eigenlijk is. In de politiek wil ik er voor zorgen dat we als Vlaardingers weer trots kunnen zijn op onze stad. Het feest om 750 jaar stadsrechten te vieren gaat daar natuurlijk bij helpen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we in Vlaardingen naar elkaar omkijken. We moeten samenwerken om dingen te bereiken, zowel binnen als buiten de politiek. 

Wat wil je deze raadsperiode bereiken voor Vlaardingen?

Vanuit mijn werk bij een woningcorporatie ligt het onderwerp ‘wonen’ dicht bij me. Er zijn veel kansen voor nieuwbouw, maar die moeten we de komende periode wel gaan verzilveren. Daarnaast vind ik dat we meer actie moeten ondernemen in het verduurzamen van woningen: voor lagere energielasten, maar ook voor een beter milieu. Verder houd ik me bezig met mobiliteit. Er zijn verbeteringen mogelijk in de OV-verbindingen tussen Vlaardingen en gemeenten in de regio: hier moeten we op inzetten. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Deze foto is een tijd terug genomen op het stadsstrand: één van de mooie plekken in Vlaardingen om in de zomer te vertoeven. Het beeld van een dukdalf (ja, zo heten deze palen), is voor mij een soort Vlaardingse ‘rots in de branding’. Ze staan voor mij symbool dat er ook in roerige tijden een haven is waar je veilig kan aanleggen. Vlaardingen mag een bruisende stad zijn met veel leuke evenementen, maar moet ook altijd een veilige en beschermende stad zijn voor haar inwoners. Het is aan de politiek om hier een goede balans in te vinden.