Bert van Nieuwenhuizen (D66)

Foto van Bert van NieuwenhuizenWie ben je?

In juni 1953 zag ik in het oude Hofsingel Ziekenhuis het levenslicht. Ik ben dus van net na de watersnoodramp, hoewel dat door sommigen ook wel anders uitgelegd wordt. Ik heb een grote interesse voor de oude stad Vlaardingen. De feesten in het kader van 1018, de slag bij Vlaardingen, waren aan mij dan ook zeer besteed. Wat langer geleden, in 1973 om precies te zijn, heb ik meegewerkt aan de V7 feesten en hoop dat in 2023, als Vlaardingen 750 jaar bestaat, weer te doen. Niet dat ik zelf zo’n feestnummer ben, maar ik vind het fijn als we Vlaardingen op een positieve manier op de kaart te kunnen zetten. Samen met mijn vrouw woon ik het centrum van de stad. Als gepensioneerde heb ik genoeg tijd om me, naast de politiek, te wijden aan m’n grote hobby muziek. Niet dat ik zelf één noot speel, nee, ik maak en presenteer muziekprogramma’s, zowel voor Radio Rijnmond als wekelijks op Omroep Vlaardingen.

Sinds wanneer zit je in de gemeenteraad en hoe lang ben je politiek actief?

In 1989 ben ik lid geworden van D’66 (ja toen nog met een apostrof). In de jaren ’90 ben ik als bestuurslid actief geweest in Vlaardingen en de regio Rijnmond. Een paar dagen na nine-eleven werd ik in 2001 door toenmalig burgemeester Bert Stam voor D66 geïnstalleerd in de gemeenteraad.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Het simpele antwoord is dat ik ‘iets’ wil doen voor Vlaardingen, hetgeen ik in de jaren daarvoor bij een aantal culturele organisaties ook had gedaan. Als ik er iets dieper op inga, dan kan ik zeggen dat ik word gedreven door een groot gevoel voor democratie. Ik vind dat partijen aan de uiteinden van het politieke spectrum vaak doorslaan en mede daardoor het democratisch proces uit het oog verliezen.

Op welk resultaat dat je behaald hebt in de raad ben je trots?

Ik ben niet zo van trots en borstklopperij. Het feit dat ik, ook in deze financieel moeilijke tijden, een positieve bijdrage mag leveren aan het wel en wee van Vlaardingen vind ik een eer. Twee zaken in het bijzonder stemmen me zeer tevreden. Allereerst het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs. Dit IHP beschrijft nauwkeurig hoe we de komende 10 jaar gaan zorgen voor nog betere huisvesting voor de Vlaardingse schooljeugd (zowel basis- en als voortgezet onderwijs). Tijdens mijn wethouderschap in de vorige raadsperiode heb ik aan dit IHP mogen meewerken. Ik heb toen ook een bestuurlijke bijdrage geleverd aan de het tot stand komen van de FIA (Food Innovation Academy) aan de Industrieweg. Hiermee is eindelijk het mbo- en hbo-onderwijs in Vlaardingen geland.

Wat wil je nog bereiken voor Vlaardingen?

Samen met anderen een goed antwoord geven op het overal om zich heen grijpende populisme.

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Hoewel ik niet kerkelijk ben, vind ik deze ‘omring’ een mooie sfeervolle plek, waar de historie van Vlaardingen tastbaar is.