Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring op de website te verbeteren. Gaat u hier mee akkoord?

Sla menu over en ga naar de inhoud

Vlaardingen - Westwijk

vlaardingen
-

Westwijk


Foto Kenau Hasselaarstraat, z.j.

Indische Buurt en de Westwijk

'Plan van uitbreiding'
De annexatie van de gemeente Vlaardinger-Ambacht in 1941 opende nieuwe perspectieven voor de door de gemeente Vlaardingen zo gewenste stadsuitbreiding. Nog in 1943 werd een ‘plan van uitbreiding in hoofdzaak’ vastgesteld, dat in 1947 werd herzien door het architectenbureau Van Tijen en Maaskant uit Rotterdam. Naast de beoogde Westwijk omvatte dit gewijzigde plan: Vlaardingen-West en het centrum, Vlaardingen-Oost, Indische buurt, voormalig Vlaardinger-Ambacht, de noordwest- en noordoostwijk. Als alle plannen waren gerealiseerd, zou de stad 135.000 inwoners moeten tellen.

Over de Westwijk werd in het rapport vermeld, dat “deze is een groote nieuwe complete woonwijk, (bedoeld voor 20.000 inwoners) waarvan de bouw, naar verwacht wordt, over 10 à 20 jaar begonnen zal moeten worden. Wanneer zij voltooid zal zijn, zal zij een krachtige impuls geven aan het centrum, waarmee zij door de Maassluissedijk op uitstekende wijze verbonden is.”

De Westwijk zou hoofdzakelijk arbeiderswoningen moeten herbergen en naargelang de behoefte ook middenstandswoningen. Het aantal eengezins- en etagewoningen (twee tot vier hoog) zou worden gebaseerd op een algemeen gemiddelde van de gezinssterkte. Verder zou er niet worden beknibbeld op de aanleg van plantsoenen, sport- en speelvelden1954.

Eerste spade in de grond
Op 20 oktober 1954 werd door wethouder T. de Bruijn symbolisch de eerste spade in de (bouw)grond gestoken. De rest van het grondwerk voor de nieuwe wijk behoefde echter niet meer handmatig te worden uitgevoerd: voor het eerst werd in Vlaardingen een dragline gebruikt! Het gehele terrein moest worden opgehoogd met zand, dat met schepen in de Oude Haven werd aangevoerd. Jarenlang bepaalden grote zandtrechters het aanzien van de Westhavenkade.

1956: allereerste heipaal
Burgemeester Heusdens sloeg op 9 juli 1956 de allereerste heipaal voor de nieuwe wijk en op 20 maart 1957 kon het eerste gezin zijn intrek nemen aan de Kenau Hasselaarstraat. In juli 1958 bevolkten al bijna 3.000 inwoners de verschillende delen van de Westwijk (Wetering, Lage Weide en Zuidbuurt; de Hoogkamer volgde later).